Home Alcoi Alcoi licita la construcció del nou pont i la rehabilitació dels barrancs...

Alcoi licita la construcció del nou pont i la rehabilitació dels barrancs a la urbanització de Serelles per 3,8M€

165
0
SHARE
Vista d'una part de la urbanització de Serelles a Alcoi.

La Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alcoi ha aprovat l’inici de l’expedient de contractació de les obres de construcció del pont de Serelles, amb un pressupost base de licitació de 3.786.235,70 euros i un termini d’execució estimat de nou mesos des de la signatura del contracte.

El Consistori pretén sufragar quasi íntegrament l’actuació amb l’aval de 3,7 milions confiscat a l’empresa constructora de la urbanització de Serelles, després de declarar-se en fallida. Tot i això, l’actualització de preus ha fet que el valor del projecte siga lleugerament superior al de l’aval confiscat.

Recuperació de barrancs

De manera paral·lela, els tècnics d’Urbanisme estan acabant d’incloure les modificacions sol·licitades per la Conselleria de Medi Ambient al projecte de restabliment dels barrancs de Serelles, abans de tornar a remetre-ho per a la seua aprovació definitiva. Executar eixos treballs és una condició imprescindible per a complir amb un requeriment de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), que va suposar haver de pagar amb fons propis una sanció de 601.000 euros.

S’estima que el cost de l’execució de la reparació dels barrancs oscil·larà entre els 600.000 i els 800.000 euros, que també haurà de sufragar el Consistori alcoià.

Segons ha subratllat la Regidora d’Urbanisme, Vanessa Moltó, “amb l’avanç en aquests projectes estem complint amb la legalitat i solucionant els greus problemes generats per la desastrosa gestió del govern del PP, que ha generat un perjudici a la ciutadania alcoiana en el seu conjunt i tantes molèsties a les persones que viuen a la urbanització de Serelles”.

Modificació de preus

El projecte inicial per a executar el pont de Serelles va ser licitat i entregat en 2016 després d’un llarg procés judicial i administratiu. Tot després de quedar clar finalment que l’empresa promotora no tenia dret a recuperar l’aval. Una vegada finalitzat el concurs, la mesa de contractació, formada per personal tècnic de l’Ajuntament, va triar el licitador que va presentar la millor oferta d’entre tots els que es presentaren a redactar el projecte del pont.

El que va quedar en tercer lloc va presentar un recurs administratiu en estimar que l’empresa adjudicatària havia presentat una baixa temerària i per considerar que no s’havia valorat correctament als seus tècnics per la compatibilitat de titulacions. Una primera sentència va donar la raó a aquesta empresa i l’Ajuntament va recórrer seguint els consells del personal administratiu i jurídic.

Sentència definitiva

No va ser fins a abril de 2021 que el Tribunal Superior de Justícia va estimar el recurs d’apel·lació presentat per l’Ajuntament d’Alcoi, revocant i anul·lant aquesta sentència i imposant a l’empresa el pagament de les costes processals.

L’Ajuntament va licitar en 2021 l’obra del pont sobre aquest projecte, valorat en 2.400.000 euros. L’adjudicatària va renunciar indicant que el motiu era la pujada de preus dels materials, per la qual cosa es va haver de dur a terme una actualització econòmica, que finalment han elevat el pressupost base de licitació a 3,7 milions.