Home Alcoi Alcoi renova com a integrant de ‘Intelligent Cities Challenge’ per a implantar...

Alcoi renova com a integrant de ‘Intelligent Cities Challenge’ per a implantar una societat verda i digital

0
SHARE
Una de les reunions mantingudes a Alcoi al fil de la seua pertinença a l'ICC.

Alcoi és una de les 64 ciutats europees seleccionades per a participar de nou en l’edició 2023-2025 de la iniciativa Intelligent Cities Challenge (ICC) de la Comissió Europea, sent una de les 12 candidatures espanyoles integrades en la mateixa.

Intelligent Cities Challenge és un programa de dos anys que pretén donar suport a la doble transició verda i digital a través de Pactes Verds Locals. El programa ajudarà les ciutats a aprofitar el potencial de les tecnologies avançades, al mateix temps que milloren la seua competitivitat econòmica, la seua resiliència social i la qualitat de vida de la ciutadania. Com a municipi seleccionat, Alcoi es beneficiarà d’orientació personalitzada, suport d’experts, accés a xarxes de parells de ciutats, assessorament i eines de desenvolupament de capacitats.

Les ciutats participants procedeixen de 17 països de la Unió Europea: Espanya, Grècia, Itàlia, Romania, Irlanda, Portugal, Alemanya, Polònia, Bulgària, Xipre, França, Països Baixos, Croàcia, Luxemburg, Finlàndia, Hongria i Suècia.

Els municipis espanyols que participaran en l’actual edició al costat d’Alcoi són Almeria, Benidorm, Castelldefels, Castelló de la Plana, Collado Villalba, Granada, Eivissa, Las Rozas de Madrid, Molina de Segura, Sant Cugat del Vallés i Saragossa.

Calendari d’accions

El 27 de juliol i el 6 de setembre tindrà lloc la benvinguda oficial als nous membres i la presentació del Pacte Verd Local. A la fi d’agost s’assignarà a cada ciutat participant un expert local (Lead Expert) i ja a principis de setembre tindrà lloc un taller de mobilització d’agents locals (stakeholders) en cadascuna de les ciutats. Una altra data de rellevància serà el dia 1 de novembre, quan se celebrarà la conferència sobre estratègies de treball.

La present convocatòria del programa s’estructurarà entorn de tres pilars principals: actualització de l’estratègia (juliol de 2023–finals d’any), implementació (finals de 2023–febrer de 2025) i revisió i camí a seguir (febrer–maig de 2025).

Precedents

Al juliol de 2020, Alcoi ja va ser seleccionada com una de les 100 ciutats que van participar en la primera edició del ICC, iniciativa que prenia el relleu del Desafiament de les Ciutats Digitals de 2017/2019, en el qual la ciutat dels ponts i altres 40 urbs europees van crear una visió i un full de ruta per a la seua transformació digital.

Tal com ha apuntat l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “renovar aquest compromís suposa aprofundir en el desenvolupament d’una estratègia d’impacte i de solucions innovadores que situen a Alcoi a l’avantguarda de la transició cap a una societat més verda i digital”.