Home Alcoi Alcoi renova per quatre anys més com a ‘Ciutat de la Ciència...

Alcoi renova per quatre anys més com a ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’

630
0
SHARE

La ciutat ostentarà aquest reconeixement durant quatre anys més, després que el comité de selecció del Ministeri haja valorat el projecte d’innovació del consistori.

Alcoi ha renovat per quatre anys més la distinció de ‘Ciutat de la Ciència i de la Innovació’, amb el qual el Ministeri reconeix a les ciutats líders en el desenvolupament de polítiques i actuacions per a afavorir la innovació en l’àmbit local.

Així ho ha comunicat al l’Ajuntament d’Alcoi la secretària general d’Innovació, Teresa Riego, a través de la resolució emesa el passat 28 de maig, en la qual explica que la candidatura alcoiana ha sigut triada pel jurat designat a aquest efecte.

Segons ha destacat l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “cal tindre en compte que la renovació d’aquesta distinció no és automàtica, sinó que està subjecta a l’avaluació d’un jurat que ha valorat el treball dut a terme per la ciutat durant aquests anys. Continuar ostentant aquesta distinció significa que el projecte d’innovació del consistori és encertat i continua rebent el suport del Ministeri”.

Entre les actuacions d’aquesta estratègia, Francés ha subratllat la implantació d’una xarxa de comunicacions IoT -l’internet de les coses-, la transició cap a l’Administració Electrònica, els avanços en la Compra Pública Innovadora o el treball dut a terme per a implementar eines tecnològiques que milloren l’atenció a persones majors que viuen en soledat. Altres fites importants seran, en un futur pròxim, la plataforma de ciutat que integrarà la informació recollida a través dels diferents sensors municipals o el parc tecnològic de Rodes, en el qual s’impulsaran projectes de robòtica i digitalització, fomentant tant la innovació com l’emprenedoria.

La ciutat va ser nomenada ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’ en 2011 i va renovar aquest títol en 2015. A més, l’elecció de la seua candidatura li va permetre incorporar-se a la Xarxa Innpulso, el fòrum de trobada dels ajuntaments distingits per a la promoció de les polítiques locals innovadores, on Alcoi ha sigut una de les ciutats més actives.

Formar part d’aquesta xarxa comporta una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d’I+D+i i de desenvolupament local del Govern central, entre els quals destaquen el foment i impuls de projectes col·laboratius o la consideració preferent d’aquestes ciutats per a la ubicació d’instal·lacions científiques i tecnològiques de titularitat o participació estatal.

Així mateix, Alcoi va passar a formar part en 2017 del Consell Rector de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (ARINN), que engloba 62 municipis de tota Espanya que han rebut la distinció per part del Ministeri. Aquesta associació té per objectiu impulsar les actuacions que en matèria de Ciència i Innovació desenvolupen els municipis, afavorir la col·laboració entre els Ajuntaments de la xarxa Innpulso, millorar el seu potencial innovador, i servir d’exemple a altres ajuntaments per a contribuir al canvi de model productiu cap a un model econòmic i social sostenible, basat en el coneixement i la innovació.

En 2020, Alcoi va renovar la seua presència en aquest consell rector, sent la ciutat més votada en totes les categories amb un 86% dels vots. La confiança de la resta de municipis el van situar al costat de Barakaldo, Valladolid, Castelló de la Plana, Sant Boi, Aranda del Duero, Salinas, Ejea de los Caballeros i Villamayor en aquest òrgan de direcció, la presidència de la qual va recaure a les ciutats d’Ermua i Viladecans.