Home Alcoi Alcoi troba en les càmeres de seguretat un aliat per al control...

Alcoi troba en les càmeres de seguretat un aliat per al control del trànsit i la millora de la seguretat ciutadana

0
SHARE
Càmeres a la Plaça d'Espanya alcoiana.

Al llarg dels darrers anys, l’Ajuntament d’Alcoi ha disposat una xarxa de càmeres i sensors a la ciutat, una eina que ha demostrat ser de gran valor, tant en l’obtenció i registre de dades com en el reforç general de la seguretat.

L’aposta d’Alcoi per convertir-se en un referent de ciutat intel·ligent, a través del Pla Director ‘Smart City’ aprovat en 2018 amb el vot a favor de tots els grups polítics, ha suposat la progressiva implantació de càmeres, sobretot en punts amb major densitat de trànsit. Des de l’Ajuntament subratllen que aquests dispositius exerceixen una vigilància no intrusiva, l’objectiu principal de la qual és recaptar informació per a una millor gestió, encara que també s’han convertit en un gran aliat tecnològic per a reforçar la seguretat ciutadana.

Tal com explica el regidor delegat de l’àrea, Raül Llopis, les càmeres instal·lades als carrers de la ciutat no busquen identificar a les persones, sinó bàsicament controlar el trànsit i comptabilitzar el pas de vehicles. No obstant això, la seua varietat de funcions fa d’elles un recurs molt valuós per a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, sobretot per a la Policia Local, encara que també han sigut crucials en investigacions dutes a terme per la Policia Nacional.

Entre els delictes i faltes que s’han pogut impedir o resoldre destaquen robatoris de vehicles, cerca de vehicles pertanyents a persones en crida i cerca, robatoris en domicilis i en empreses, desperfectes en béns públics i altres actes vandàlics o accidents de trànsit. En aquest últim cas, Llopis destaca sinistres concrets com un atropellament en l’avinguda de Juan Gil Albert, en el qual un vianant va resultar greument ferit en ser atropellat mentre creuava un pas de zebra.

Gràcies a les càmeres es va poder identificar al conductor, que va fugir i que va poder ser localitzat després d’un operatiu de recerca en la qual va participar també la Policia Local de Cocentaina, ja que aquesta persona es refugiava en una segona residència rural d’aquesta localitat. “Les càmeres ens aporten tots els detalls d’un accident: la velocitat a la qual anava el vehicle, quines maniobres va realitzar el conductor i si van influir altres circumstàncies. És una informació de gran utilitat per a la Policia”, afegeix l’edil.

Les àrees industrials d’Alcoi també compten des de 2018 amb 31 càmeres de vigilància i 10 sensors de captura de matrícules instal·lades en 21 punts de control. A més de reforçar la seguretat de totes les persones que treballen en aquestes zones -habitualment més desconnectades del nucli urbà- la seua presència té un efecte dissuasiu fonamental per a reduir la incidència d’actes vandàlics i delictes. Aquests dispositius han permés frustrar robatoris en empreses i detindre ‘in fraganti’ als presumptes delinqüents, en registrar la matrícula d’un vehicle que entrava i eixia a unes hores determinades i observar que els seus moviments corresponien clarament a una labor de vigilància típica de la planificació d’un colp.

Les càmeres, especialment aquelles instal·lades en les entrades i eixides de la ciutat, van ser també molt efectives durant l’aplicació de les mesures restrictives per a combatre la Covid19. En les setmanes en les quals es va decretar el tancament perimetral de la ciutat, es van emprar les dades recaptades per a una gestió més eficaç dels efectius policials. “Ens van permetre saber a quines hores hi havia més o menys trànsit de vehicles i quins eren els punts més adequats per a instal·lar els controls”, ha explica el regidor, qui subratlla a més com es va poder constatar a través de les imatges obtingudes la reducció efectiva de les entrades i eixides de vehicles durant aquest tancament perimetral.

Utilitat front a la Covid19

També durant la pandèmia es van adquirir dispositius que es van instal·lar en diferents punts i edificis municipals de la ciutat. Encara que se les coneix com a càmeres ‘Covid’, la veritat és que la seua adquisició estava ja prevista dins del programa Smart City i de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) que cofinança la Unió Europea. De fet, els 155.921 euros que va costar implantar aquestes 160 càmeres han sigut sufragats al 50% a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquests dispositius no reconeixen a les persones, sinó que permeten comptabilitzar-les i detectar increments de temperatura corporal, enviant alarmes quan se sobrepassen els aforaments o es detecten registres irregulars.

No obstant això, les seues funcions van molt més allà i una desena d’elles s’empren actualment per a regular la conversió en zona de vianants del Centre, ja que poden llegir les matrícules dels vehicles, distingint les d’aquells residents amb entrades autoritzades als seus aparcaments o als comerciants i treballadors amb permisos.

En definitiva, “la utilització de les càmeres és una mostra del que suposa ser Smart City: posar la tecnologia al servei de la ciutadania, amb l’objectiu de reforçar el seu benestar. Volem que el seu ús, al costat d’una major coordinació amb els cossos de seguretat, contribuïsca a reduir delictes o actes vandàlics com la crema de contenidors, a millorar la seguretat viària i a evitar altres conductes incíviques”, conclou el Regidor de Seguretat Ciutadana.