Home Agres Altre jutjat justifica l’eradicació com a únic mètode contra la xylella fastidiosa...

Altre jutjat justifica l’eradicació com a únic mètode contra la xylella fastidiosa en ametlers

1134
0
SHARE

Una nova sentència judicial resta expectatives als agricultors del Comtat i les Marines respecte a les possibilitats de mantenir el seu mode de vida en torn a l’ametla. Aquest arbre està amenaçat per la presència de la bactèria xylella fastidiosa, davant la qual des de la Unió Europea únicament s’ofereix una alternativa per a aturar la seua expansió. Eradicar els exemplars infectats i tots aquells que es troben en un radi de 100 metres.

Els agricultors han denunciat per activa i per passiva que aquest mètode no frena la bactèria, i que a més els porta a la ruïna. Tot degut a que les indemnitzacions previstes per la Generalitat -que té les cometències en aquest sentit- no són suficients per a garantir la seua manutenció sense els seus arbres. Aquesta realitat ha provocat inclús una denúncia contra l’ens autonòmic per part de l’Ajuntament de Guadalest.

El jutjat contenciós-admnistratiu número 3 d’Alacant ha sigut qui ha desestimat aquesta denuncia. La sentència afirma que cap jutjat pot tirar enrere una mandat comunitari, i que a hores d’aras no existeix cap mètode alternatiu per a aturar l’expansió de la xylella fastidiosa després del segon brot detectat al nord de la provincia d’Alacant. El text, a més, ordena acatar les decisions del pla de contenció europeu, que no podrà aplicar-se, incideix, de forma parcial.

Mentre, els col·lectius d’agricultors continuen reivindicant investigació per a aturar la bactèria sense necessitat de liquidar el mètode de vida de desenes de famílies a les comarques afectades.