Home Castalla Aportació castelluda al model matemàtic que tracta de preveure el contagi per...

Aportació castelluda al model matemàtic que tracta de preveure el contagi per coronavirus

3417
0
SHARE

La pandèmia de coronavirus que pateix el món sencer està aturant bona part de la vida quotidiana de persones i empreses. Unes i altres s’han vist obligades a modificar radicalment el seu mode de vida en només dos setmanes. Però aquesta crisi també està destapant el millor de l’ésser humà en diferents formes. La solidaritat és una d’elles, però no l’única. A les centenars de persones que des de casa confeccionen mascaretes, a les donacions de guants i gel de les empreses, també cal afegir el talent.

Una de les persones que està posant el seu coneixement al servei de la informació referent al coronavirus és Clara Burgos. Natural de Castalla, aquesta jove forma part d’un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), el de l’Institut de Matemàtica Multidisciplinar. Els seus components van desenvolupar al principi de la crisi sanitària un sistema matemàtic per a exemplificar l’expansió del virus i preveure quan podia donar-se el seu pic màxim. Un model que han utilitzat la immensa majoria de mitjans de comunicació durant aquestes jornades de crisi sanitària. Es basa en fórmules matemàtiques per a explicar com el Covid-19 es multiplica entre individus en contacte. Però també estableix com es pot veure minimitzat el seu efecte degut a mesures de confinament com les que estableix l’Estat d’Alarma.

L’aplicació rep el nom de Munqu -sigles de qualificació de la incertesa per modelització- i és possible gràcies al treball d’experts matemàtics. Però el projecte està sent revisat per a ser quant més exacte millor per a conèixer amb la màxima exactitut possible quan es produirà el pic de contagis. Aquesta dada és fonamental per al sistema sanitari, que ha comptar amb els equipaments i personal necessaris per a afrontar eixe moment, que serà el crític d’aquesta situació.

Tot i l’aplicació de les matemàtiques a aquest model, els seus propis creadors alerten de que la situació varia tant que és pràcticament impossible predir amb exactitud com evolucionarà. Un factor en el que té gran importància la responsabilitat social de cada individu.