Home Economia ASAJA Alacant presenta l’oleoturisme i els productes ecològics com la fórmula per...

ASAJA Alacant presenta l’oleoturisme i els productes ecològics com la fórmula per viavilitzar l’agricultura de la muntanya alacantina

64
0
SHARE

Històricament, les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han mantingut un estret lligam amb l’agricultura. Durant segles, els productes agrícoles han sigut tant la manutenció vital dels habitants de la zona com un dels seus principals sectors econòmics. Però la Revolució Industrial va transformar allà pel segle XIX aquest model, fent que l’agricultura haja anat perdent pes en l’economia de la muntanya. Tot i ser cada vegada menys els llauradors i ramaders que viuen del camp, encara suposen moltes famílies que veuen perillar el seu mètode de vida.

Per a revertir aquesta situació, el sindicat agrari Asaja ha dut a terme a Cocentaina una jornada centrada en l’economia agrària. S’ha centrat específicament en un dels principals cultius de l’interior alacantí com és l’oliva. D’ella s’extrau l’oli, també conegut com or líquid degut a les seues propietats alimentàries saludables. Un producte d’alt valor que no està prou reconegut i que pot suposar una de les pedres angulars sobre les que cimentar la fixació de la població per a evitar el despoblament que afecta, especialment, a moltes localitats del Comtat.

Entrellaçar la producció agrícola amb el turisme és un dels eixos que Asaja planteja als agricultors de la muntanya per a fer viable l’agricultura a la zona. Cada vegada són més els visitants que s’interessen pel món rural i els seus productes, inclosos molts turistes. Oferir-los alternatives en forma d’experiències pot significar una eixida viable per a molts propietaris de terres, que es veuen obligats a abandonar-les al no obtenir rèdits econòmics del seu manteniment i producció. A més, un camp viu suposa també, tal i com ha demostrat l’incendi de la Vall d’Ebo, una barrera contra el foc que pot salvar vides i poblacions senceres.