Home Castalla Castalla defensa la figura d’Enric Valor després de la controvèrsia amb la...

Castalla defensa la figura d’Enric Valor després de la controvèrsia amb la retirada del carrer al seu nom a Mutxamel

278
0
SHARE

Una tempesta ha sacsejat el món de les lletres valencianes des de la jornada de dimecres 28 d’abril. Llavors, l’Ajuntament de Mutxamel anunciava la seua intenció d’eliminar el nom d’Enric Valor -insigne escriptor en valencià nascut a Castalla- d’una dels seues avingudes. L’objectiu del consistori mutxameler era substituir-lo pel d’Avingida d’Espanya, dins d’una proposta que compta amb el suport de les forces conservadores -PP, Ciutadans i VOX-. Una situació que ha posat en alerta al món de les lletres valencianes, i també a la localitat natal de l’escriptor.

L’Ajuntament de Castalla ha reaccionat a aquesta proposta registrada a la localitat de l’Alacantí defensant la figura del seu literat més conegut. Des de la capital de la Foia consideren que és un tema que s’ha politizat, una realitat de la que volen fugir. Ara bé, el nom d’Enric Valor mereix un respecte per als representants municipals castelluts, a Mutxamel i a tota la geografia valenciana. L’autor va rebre a títol pòstum la Medalla d’Or de la Diputació d’Alacant i compta amb una càtedra per part de l’ens universitari més gran de la província: la Universitat d’Alacant. Fets que donen una idea de la seua importància per a les lletres valencianes.

Mentre a Mutxamel es sospesa si destinar el nom d’Enric Valor a altre carrer o no, a Castalla l’aposta per la figura de l’escriptor és ferma. La recentment aprovada modificació de crèdit preveu invertir més de 200.000 en recuperar la casa de Valor a Castalla per a convertir-la en un museu sobre la vida i obra del literat. Reconèixer i divulgar el nom d’un dels castelluts més universals és una de les prioritats en l’àmbit cultural, afirmen des de l’Ajuntament de la seua localitat natal.

Castalla també alberga l’entrega dels Premis Enric Valor de Novel·la en Valencià, altra de les mostres de reconeixement cap a un dels escriptors que millor ha reflectit la vida als pobles de la zona.