Home Cocentaina Cocentaina commemora el miracle de la Mareta amb actes massius i una...

Cocentaina commemora el miracle de la Mareta amb actes massius i una emocionant Súplica

920
0
SHARE

Milers de contestans han celebrat aquest dijous 19 d’abril el dia gran de les Festes en Honor a la Mare de Déu del Miracle a Cocentaina. La multitudinària ofrena, facilitada pel bon oratge, i una emocionant Súplica han sigut els principals esdeveniments per a una tradició que al 2020 complirà ni més ni menys que 500 anys d’història.

La tradició contestana resa que allà per l’any 1520, mentre Mossèn Onofre Satorre oficiava una missa a la vila comtal, el retaule de la Mare de Déu va plorar 27 llàgrimes de sang. Aquell fet va ser considerat com a un miracle pel poble de Cocentaina, que va encetar llavors una tradició que perdura fins hui en dia. Són les Festes Patronals en Honor a la Mare de Déu del Miracle, atribució que se li dona a la patrona contestana. Els festejos avarquen des del 18 fins al 21 d’abril, dates en les que els homenatge a la Mareta es succeeixen a la població.

Durant la nit de dimecres 18 es van encendre les 27 fogueres que recorden les llàgrimes vessades per la Mareta, però el dia principal és el 19, quan es commemora el miracle. La processó porta a la patrona contestana pels carrers cèntrics entre una mar de contestans que aplaudeixen al seu pas, mentre centenars de veïns i veïnes vestits amb el trage típic fan la seua ofrena floral a la Mare de Déu del Miracle. Un dels moments més esperats és la Súplica, que enguany ha corregut a càrrec de Berta Castelló, que ha posat el pèl de punta a tots els assistents amb una emocionada interpretació del text amb els que els contestans reten homenatge a la seua Mareta.

Les campanes no ha deixat de voltejar a la capital del Comtat, que hui celebra un dels seus dies més especials, centrat en la devoció que tot el poble mostra a la seua patrona. El bon oratge, inclús més calorós del que sòl ser habitual en aquestes dates, ha facilitat que la participació en l’Ofrena haja sigut multitudinària. Els actes, majoritàriament de caire religiós, continuen fins el proper dissabte 21 d’abril, especialment a l’església de Santa Maria. Les danses també formen part de l’homenatge contestà a la Mare de Déu del Miracle, una tradició que en 2020 complirà mig mil·lenni d’història a la capital del Comtat.