Home Cocentaina Cocentaina recupera tres volums històrics de les Corts del Justícia després de...

Cocentaina recupera tres volums històrics de les Corts del Justícia després de la seua restauració

0
SHARE
L'Alcadessa de Cocentaina amb tècnics de IVCR+i.

Tornen a casa tres llibres de Cort del Justícia que han estat restaurats pel Departament de Conservació i Restauració d’Obra Gràfica i Document d’Arxiu de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i). Aquesta intervenció forma part d’un conveni que es va signar en 2017 entre l’Ajuntament de Cocentaina i l’IVCR+i per a restaurar els valuosos volums manuscrits que Cocentaina conserva al seu arxiu. Es tracta d’una de les sèries més completes de tot el territori valencià, des de l’any 1269 fins al 1295.

L’arxiu municipal de Cocentaina és un dels més importants de la Comunitat Valenciana, tant per la quantitat de documents que posseïx com per l’antiguitat d’aquests. En ell podem trobar documentació fruit de l’activitat municipal del segle XIII.

Els tres Corts del Justícia restaurats són del 1303/1304, del 1305 i del 1303/1306, formen part de les sèries més rellevants de l’arxiu i contemplen documents d’alt valor històric i documental relatius a processos, sentències i competències judicials relacionades amb la figura del Justícia. A través d’ells es poden conéixer quines eren les formes d’administrar justícia al segle XIII, així com els òrgans de govern o els d’execucions de les desicions judicials.

El Justícia actuava com a jutge civil i criminal i havia de dur un registre de tota la seua activitat que quedava recollit als Corts.

Treball minuciós

Per a la restauració d’aquests documents d’incalculable valor ha sigut necessari el seu desmuntatge, una neteja en humit amb taula de succió, creació de polpa, reintegració de faltants manual mitjançant polpa de paper natural, cosit dels reforços i l’elaboració d’una caixa de conservació amb cartó lliure d’àcids.

Per explicar com ha sigut el procés de restauració d’aquests volums i altres de l’arxiu contestà que formaven part del conveni amb IVCR+i, s’ha organitzat una conferència l’1 de març a les 19h en la biblioteca municipal. Allí la directora de l’Institut Valencià i el personal encarregat d’aquesta tasca ens oferiran una xerrada sobre el procés i les peculiaritats dels Corts.

Mireia Estepa, Alcaldessa de Cocentaina, va acudir la setmana passada a recollir-los a València i comentava que “és un regal que des de 2017 l’IVACR+i s’haja fet càrrec de restaurar els Corts del Justícia del nostre poble, documents únics i que ara podran ser consultats al nostre arxiu municipal per descobrir més sobre la vida dels contestans i contestanes fa 8 segles. Agraïsc l’estima i la professionalitat que el personal de l’Institut Valencià li ha posat a aquesta tasca i espere que el pròxim govern de Cocentaina continue amb la restauració dels Corts que queden, ja que estem davant d’uns dels volums més antics que es conserven en la Comunitat Valenciana”.