Home Alcoià El MARQ desplaça dos tècniques a la Xina per a supervisar el...

El MARQ desplaça dos tècniques a la Xina per a supervisar el procés de trasllat dels Guerrers de Xi’an

363
0
SHARE
Les dos especialistes del MARQ desplaçades a la Xina, en una imatge d'arxiu.

El MARQ comença el compte enrere per inaugurar la propera mostra internacional sobre els Guerrers de Xi’an. Dos especialistes del museu s’han desplaçat fins a la Xina per ultimar els preparatius d’aquesta nova aposta cultural de la Diputació que es podrà visitar a Alacant des de finals de març fins al gener del 2024.

L’arqueòloga i tècnica d’Exposicions de la Fundació MARQ, Teresa Ximénez Embún, i la restauradora, Silvia Roca, es troben aquests dies al país asiàtic col·laborant amb els seus homòlegs de Xi’an i Shaanxi en els treballs preparatoris de revisió, embalatge i trasllat de les peces, que han estat seleccionades amb cura pels nou museus de la República Popular de la Xina per a l’exposició ‘El Llegat de les dinasties Qin i Han. Xina’.

Oportunitat única

Per a la Vicepresidenta de la Diputació d’Alacant i Diputada de Cultura, Julia Parra, “aquesta propera exposició és una fita de primera magnitud que situa la nostra província entre les destinacions de més interès cultural a nivell internacional”. La responsable provincial ha destacat “que és una oportunitat única poder veure a Alacant durant deu mesos una selecció que inclou més d’un centenar d’objectes molt significatius, entre els quals s’inclouen nou guerrers de terracota i un cavall, el nombre màxim que permès per les autoritats xineses”.

La diputada ha indicat que els treballs de les dues tècniques a la Xina consistiran a “realitzar la supervisió de peces, el protocol de manipulació, embalatge i cures necessàries per traslladar les 120 peces originals i cinc rèpliques que constitueixen l’exposició internacional”.

Per la seva banda, Teresa Ximénez d’Embún ha manifestat que “és un autèntic privilegi que una col·lecció de primera línia com els Guerrers de Xi’an vinga al MARQ, cosa que posa de manifest que des de la nostra Fundació CV MARQ i el Museu hem estat capaços de superar tots els requisits que el Govern de la Xina ha marcat per desplaçar fins a Alacant aquest llegat de la seva història, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1987″.

En aquesta mateixa línia s’ha manifestat Silvia Roca, que ha explicat que “és fonamental el treball de certificació de l’estat de conservació de cada peça perquè tornen al mateix estat que s’ha produït el préstec als museus d’origen, garantint un tractament òptim durant l’embalatge, el muntatge i l’exhibició”.

Protocol de conservació

Actualment els tècnics dels nou museus xinesos participants a la mostra es troben en les tasques de concentració de peces i fabricació dels embalatges, unes caixes a mesura que es tanquen i segellen amb un precinte de seguretat numerat que serà obert al MARQ una vegada transcorreguda la corresponent aclimatació, de conformitat amb els protocols internacionals.

Per això, és imprescindible el control de temperatura, humitat i il·luminació, així com la no contaminació de les peces, que seran traslladades en caixes de fusta folrades d’alumini i materials aïllants. També es comptarà amb sistemes especials antivibració, sensors dimpacte i materials especials que eviten labrasió per fricció.