Home El Comtat Destapat un frau a la Seguretat Social comés per una farmàcia del...

Destapat un frau a la Seguretat Social comés per una farmàcia del Comtat

491
0
SHARE
Material decomissat a la Operació Mifa per la Guàrdia Civil a la farmàcia
Material decomissat a la Operació Mifa per la Guàrdia Civil a la farmàcia

La farmacèutica titular de la botiga ha sigut detinguda i altres sis persones han sigut investigades per aquests fets

S’han intervingut quasi 3.000 caixes de medicació facturada a la Seguretat Social, més de 500 targetes sanitàries clonades i diversa documentació mèdica de pacients de residències

La medicació facturada i no dispensada es trobava distribuïda per diverses estades de la farmàcia, en alguns casos emmagatzemada en armaris o en caixes sobre llits o directament en el sòl

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Comunitat Valenciana, ha detingut a una farmacèutica i altres sis persones han sigut investigades. A tots ells, segons el seu grau de participació, se’ls han imputat els delictes de frau a la Seguretat Social, contra la salut pública, falsificació de document públic i contra la intimitat.

Les investigacions es van iniciar el mes d’octubre de 2022, quan membres de l’Àrea d’Inspecció de Farmàcia, pertanyent a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Comunitat Valenciana, es van adonar que una farmàcia d’un municipi de la comarca del Comtat estava tenint un comerç inusual referent a vendes de medicaments finançats pel Sistema Nacional de Salut. Això va motivar una primera inspecció, en la qual els inspectors van identificar diverses irregularitats de caràcter administratiu.

Arran d’aquestes anomalies, el Departament de Farmàcia i Ordenació Sanitària de la Direcció Territorial de Sanitat d’Alacant va donar compte a la Guàrdia Civil i va sol·licitar acompanyament per a una nova inspecció.

Durant el mateix mes, es va realitzar una nova inspecció al mateix establiment, on els inspectors de Sanitat van acudir acompanyats d’agents de l’Equip Territorial de la Policia Judicial de Villena. En aquesta nova visita van ser confiscades diverses targetes magnètiques clonades amb informació sanitària de pacients de la Generalitat Valenciana i multitud de caixes de medicació sense codi de barres, conegut com a cupó precinte.

Dins de les instal·lacions, existien diferents habitacions on s’acumulaven els medicaments suposadament dispensats en companyia de medicació caducada i al costat de productes químics de neteja, incomplint per tant la legislació que regula el seu emmagatzematge. També es va trobar una base de dades amb informació personal d’interns de diverses residències de la província d’Alacant.

Durant la inspecció, es va identificar abandonant la farmàcia a una amiga de la titular de l’establiment portant una caixa, contenint en el seu interior més targetes magnètiques disponibles per a ser clonades, un arxivador amb informes mèdics de pacients i una certa documentació manuscrita a mà.

Una vegada recollida tota documentació i material intervingut en les inspeccions, els agents van donar inici a una operació amb el propòsit d’esclarir els fets investigats, i en el cas d’existir algun il·lícit penal, donar amb els seus responsables. Entre les dues inspeccions es van confiscar quasi 3.000 caixes de medicació facturada a la Seguretat Social amb un valor de més de 39.000 euros, més de 500 targetes sanitàries clonades i diversa documentació mèdica de pacients de residències.

Segons avançava les investigacions, els agents van detectar el modus operandi que utilitzaven des de la botiga. Primerament, amb el coneixement de cinc responsables d’alguns centres de persones majors o dependents de la província d’Alacant, es clonaven les targetes sanitàries. Posteriorment s’utilitzaven les noves targetes per a realitzar dispenses simulades, ja que realitzaven la venda de la medicació als titulars de les targetes a càrrec del Sistema de Salut Nacional, però el producte no era dispensat, més aviat era apartat sense el seu cupó precinte. I finalment, amb el coneixement de la titular de la farmàcia, es carregava la despesa al Sistema de Salut Nacional, generant en l’establiment un lucre econòmic il·lícit.

Era tal l’afany de facturar i lucrar-se, que es dispensaven medicaments a persones majors que no tenien pautada aquesta medicació facturada al Sistema Nacional de la Seguretat Social.

Per aquests motius, el dia 19 de gener els agents van detindre a la farmacèutica i van investigar a altres sis persones, una amiga de l’apotecària i cinc responsables de les residències vinculades a aquesta, tots ells sense antecedents policials per fets similars. A tots ells, segons el seu grau de participació, se’ls han imputat els delictes de frau a la Seguretat Social, contra la salut pública i falsificació de document públic, a més de contra la intimitat per la cessió, difusió i revelació de dades mèdiques personals sense autorització dels seus titulars.

Tant de la detinguda de 39 anys d’edat, com dels investigats d’edats compreses entre els 37 i 87 anys d’edat, tots ells espanyols, s’ha donat compte al Jutjat d’Instrucció número 4 d’Alcoi, que és qui entén de la causa.