Home Alcoià Diputació debatrà activar ajudes per als artesans de la Festa, aturats sense...

Diputació debatrà activar ajudes per als artesans de la Festa, aturats sense data pel Covid19

0
SHARE

La Diputació d’Alacant debatrà al proper plenari de juliol la possibilitat d’activar ajudes per als artesans que treballen per a les diferents Festes de tota la província. El sector està completament aturat des de març degut a la cancel·lació de la pràctica totalitat dels festejos a totes les poblacions. Un fet que deixa a moltes persones sense el seu mètode de vida, i sense data per a recuperar-lo. La proposta, que naix del grup socialista, aspira a ser aprovada per unanimitat i a comptar també amb el suport de la Generalitat Valenciana.

La pandèmia mundial de coronavirus ha aturat el món tal i com estava concebut abans de l’arribada del virus. La seua elevada taxa de contagi ha obligat a que qualsevol activitat que supose concentració de persones haja sigut cancel·lada. El control de la situació ha anat permetent obrir diferents sectors productius, com el comerç o l’hostaleria, però hi ha altre sector molt rellevant a l’Alcoià, El Comtat i la Foia que segueix aturat i sense visos de tornar a l’activitat. Es tracta dels artesans de les Festes de la zona, ja siguen Moros i Cristians, Fogueres o de qualsevol altre tipus.

Centenars de persones depenen d’aquestes tasques a la muntanya alacantina, on el sector és tota una activitat econòmica per sí mateix. La cancel·lació de la pràctica totalitat dels festejos a totes les poblacions de la zona ha deixat sense treball a totes aquestes empreses, moltes de les quals són de tipus familiar. Un fet que ha provocat una proposta que arribarà a la Diputació d’Alacant per part del grup socialista. Es tracta de dotar ajudes per a aquests col·lectius, a les que es vol sumar també les que puga dotar la Generalitat Valenciana.

Un factor que preocupa i molt entre els artesans de la Festa és la incertesa respecte al retorn dels festejos. No hi ha una data en la que es puga assegurar la represa dels actes festers, que sempre suposen concentracions de persones. D’ací que les ajudes hagen de comptar amb un horitzó ampli per a un sector que avarca des de dissenyadors a cosidores, passant per orfebres, empreses de lloguer d’animals o carrosses, pintors, escultors i un llarg etcètera. La proposta es debatrà en el plenari de l’ens provincial el proper 1 de juny i aspira a ser aprovada, com ha ocorregut amb la resta de propostes per a dotar ajudes, per unanimitat.

El funcionament d’aquest sector econòmic no es regeix per les mateixes condicions que la resta, pel que la seua problemàtica és més complicada en la majoria d’ocasions.