Home Destacats Diputació declara zona catastròfica El Comtat per a destinar ajudes contra la...

Diputació declara zona catastròfica El Comtat per a destinar ajudes contra la DANA i Glòria

1085
0
SHARE

La Diputació d’Alacant ha declarat 5 mesos després com a Zona Catastròfica un àrea que avarca 9 localitats de la comarca del Comtat. A conseqüència de la DANA de setembre del 2019, Generalitat ja ho va fer. Aquest fet permetrà l’arribada d’ajudes per a pal·liar els danys d’aquell episodi, al que ara es sumen els del temporal Glòria.

Al mes de setembre, les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla es veien afectades pel pas d’una Depressió Aïllada en Nivells Alts, més coneguda com a DANA. Les quantioses precipitacions van deixar diferents destrosses, especialment al Comtat, que sol rebre les majors quantitats de precipitació. Mesos després, el pas del temporal Glòria rematava la faena amb més danys per a aquesta comarca. Ja amb la DANA, la Generalitat Valenciana va declarar El Comtat com a Zona Catastròfica, fet que permet l’arribada d’ajudes. Però la Diputació d’Alacant no va fer allò propi.

Les principals destrosses a aquesta comarca es van produir a localitats com Alcosser de Planes, Agres, Almudaina, Alfafara, Beniarrés, Benillup, Gaianes, l’Orxa i Planes. Ara, el darrer plenari de l’ens provincial ha rectificat l’anterior decisió del mes de setembre a petició de formacions polítiques representades en ella, com és el cas de Compromís. La declaració de zona catastròfica per part de la Diputació garanteix l’arribada de fons per a abastir -com a mínim- el 50% del cost de les reparacions a executar.

Però, a més d’això, la Diputació d’Alacant activarà un engranatge que permetrà que les ajudes arriben a les localitats afectades, tal i com es va fer en el cas de la Vega Baixa. I tot inclús si el govern central no aprova la nova declaració per al Comtat, una declaració que també ha consignat la Generalitat Valenciana.

Les ajudes es centren, pel moment, en cobrir les destrosses de la DANA de setembre del 2019, tot i que l’aprovació de la modificació al plenari obri la porta a llançar noves ajudes per al temporal Glòria. La no declaració com a zona catastròfica per al Comtat suposava per a l’oposició a la Diputació un agravi comparatiu respecte a altres zones de la província també afectades per la DANA.

Els danys del recent temporal han acabat per convèncer a l’hemicicle alacantí de la necessitat de destinar subvencions a les poblacions del Comtat, moltes de les quals compten amb menys de mil habitants. Aquest fet redueix més les possibilitats dels seus ajuntaments per a destinar fons a reparacions, ja que el seu marge inversor és molt limitat per la restringida capacitat de rebre ingressos que pateixen.