Home Alcoià Diputació ha aportat més d’1,1M€ a distintes ONG’s per a abordar la...

Diputació ha aportat més d’1,1M€ a distintes ONG’s per a abordar la crisi migratòria a Ucraïna

177
0
SHARE
Responsables de la Diputació d'Alacant i de diferents ONG's donen compte de les aportacions solidàries alacantines per a Ucraïna.

El President de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha detallat el destí del més del milió d’euros concedit a diverses ONG per ajudar humanitàriament els refugiats que fugen del conflicte bèl·lic a Ucraïna i es desplacen cap a camps d’atenció ubicats a Polònia, Eslovàquia, Hongria, Moldàvia, Romania o Bielorússia. L’aportació institucional -la partida de la qual està dotada inicialment amb dos milions d’euros, dels quals s’han sol·licitat i atorgat 1.140.000 euros- s’ha canalitzat a través de Creu Roja Espanyola, UNICEF Comunitat Valenciana, Càritas Diocesana d’Oriola-Alacant i ACNUR.

Responsables d’aquestes organitzacions han concretat els projectes a què s’ha dirigit l’ajuda provincial, juntament amb Mazón i la diputada de Cooperació i Voluntariat, Teresa Belmonte. El president de la Diputació, que ha reiterat el suport i solidaritat de la institució amb els milions de refugiats que fugen del seu país, ha destacat “l’encomiable treball que estan duent a terme aquestes quatre ONG’s en l’atenció, l’ajuda i el suport a les famílies ucraïneses que deixen la seva vida enrere i que lluny de treballar de manera aïllada, fins i tot en destí, ho estan fent de manera coordinada en molts dels projectes que s’entrecreuen, amb una extraordinària organització”.

Mazón ha assenyalat que la província d’Alacant, “a través dels seus impostos, està sent una de les més solidàries d’Espanya”, alhora que ha posat el focus d’atenció a “la tranquil·litat absoluta que ens donen Creu Roja, UNICEF, ACNUR i Càritas a l’hora de saber on s’està destinant l’esforç dels nostres impostos, a través de la Diputació, cosa que mostra, una vegada més, que som una de les províncies més solidàries de totes”.

El president, que ha parlat de la necessitat d’informar sobre aquesta “dació de comptes dels recursos que s’estan gestionant de manera professional i amb gran coneixement”, ha qualificat de “desastre moral, humà i internacional que està passant a Ucraïna i anem a continuar tractant que tingui la visibilitat necessària”, i per això ha apel·lat als mitjans de comunicació.

El responsable institucional ha recordat que les quatre organitzacions no governamentals ja treballaven a la zona abans del conflicte, “pel que coneixen del que parlen, coneixen la gent que estan tractant i coneixen com es produeixen els fluxos”. A més, ha volgut reconèixer “la doble solidaritat de la província d’Alacant, amb l’ajuda a través d’aquestes ONG tant a Ucraïna com als seus països limítrofs, com amb els refugiats ucraïnesos que estem rebent, més de 4.000, les xifres més grans de tota Espanya”, encara que, segons ha detallat, Creu Roja ha arribat a atendre més de 9.000 a la província.

Finalment, el president ha volgut concloure la seva intervenció injuriant “la indignitat que suposa aquesta odiosa invasió de Putin”, i s’ha compromès a continuar ajudant “perquè ja ha mort molta gent i perquè quan acabe la guerra la reconciliació serà igual de difícil que la guerra i probablement durarà molt més”.

Solidaritat via ONG’s

Totes les ONG’s han agraït tant l’aportació econòmica i el compromís de la Diputació des del primer moment, com el suport i la visibilitat que està donant la institució a la tasca que desenvolupen. Pel que fa a la destinació de les subvencions, el vicepresident autonòmic i president provincial de Creu Roja, Francisco Galvañ -entitat que ha sol·licitat 500.000 euros- ha explicat que aquest muntant s’ha destinat fonamentalment a proferir un suport als diferents països de la zona fronterera que assumeixen la càrrega de més de 6 milions de refugiats, així com a Ucraïna, amb prop de 20 milions de persones ateses.

Per part seua, el president d’UNICEF Comunitat Valenciana, Jorge Cardona, ha concretat que la seua entitat va requerir una quantia de 300.000 euros per habilitar punts blaus, llocs que es troben en el trajecte de sortida dels refugiats, on hi ha treballadors de l’ONG que registren nens i nenes i els presten atenció sanitària, psicològica i d’esplai. Concretament, l’ajuda de la Diputació es dirigeix ​​als punts blaus de Moldàvia, un dels països més pobres de la Unió Europea que ha rebut mig milió de persones durant aquests mesos.

ACNUR Comunitat Valenciana, beneficiada amb 300.000 euros més, ha invertit aquesta aportació en atendre la població amb elements de primera necessitat dins del propi país, amb ajuda essencial de material que poguessin requerir de manera urgent, com mantes, productes de neteja, menjar, etc… Finalment, el director de Càritas Diocesana d’Oriola-Alacant, Víctor Mellado, que va sol·licitar a la Diputació una contribució de 40.000 euros, ha puntualitzat que també han focalitzat a Moldàvia l’ajuda, perquè és un país amb escassos recursos.