Home Alcoià Diputació implanta un sistema per a detectar i denunciar la corrupció interna...

Diputació implanta un sistema per a detectar i denunciar la corrupció interna amb Antifrau

451
0
SHARE
La Vicepresidenta de la Diputació d'Alacant i el Director de l'AVAF signen el conveni de col·laboració.

La Diputació d’Alacant i Agència de Prevenció i Lluita Contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana (AVAF) han signat el primer protocol de col·laboració amb què s’inicia el desenvolupament de projectes conjunts. La Vicepresidenta de l’ens provincial, Júlia Parra, ha explicat que, amb aquest acord, “es marca un abans i un després i l´inici duna etapa en què les dues institucions treballarem, mà a mà, per al foment d´activitats que incideixin en la prevenció del frau i la corrupció i en defensa d’integritat i ètica pública, un pas important cap a la transparència i la bona gestió, eix central i estratègic de la nostra actuació”.

Per la seva banda, Joan Llinares ha manifestat que la signatura dʻaquest protocol amb la Diputació dʻAlacant suposa lʻinici dʻuna col·laboració entre ambdues institucions per a treballar en la prevenció i en la lluita contra el frau i la corrupció. “Des de l’Agència volem ajudar les institucions públiques valencianes a la creació de marcs ètics i d’integritat pública donant així compliment a les exigències derivades de l’entrada en vigor de la Directiva Europea 1937/2019 de protecció de les persones denunciants de corrupció”.

La primera acció que s’engegarà fruit d’aquest protocol serà habilitar una bústia de denúncies externa que podria estar operativa en un termini de dos mesos. Ja s’ha començat a treballar en aquest nou recurs que estarà accessible des de la seu electrònica de la Diputació i també a través del Portal de Transparència (https://abierta.diputacionalicante.es/).

La titular de Transparència ha explicat que, a efectes pràctics, això suposa que els que es relacionen amb la Diputació d’Alacant tindran al seu abast un canal que els permetrà, amb total garantia de confidencialitat, posar en coneixement d’AVAF de forma directa qualsevol actuació que considerin que vulnera les lleis sobre assumptes relatius a la gestió desenvolupada per la institució.

Llinares, per la seua banda, ha assenyalat que l’Agència compta a més amb l’Estatut de Protecció de les persones denunciants de corrupció, “que permet oferir protecció davant de possibles represàlies, així com assessorament jurídic”. Aquesta eina està principalment dirigida als àmbits estratègics de contractació, subvencions i accés a la funció pública, cosa que inclou diferents perfils com a contractistes, sol·licitants d’ajudes públiques o participants en processos de selecció de personal.

El canal compleix la nova normativa aplicable i permetrà que qualsevol tercer o empleats de la institució puguin presentar denúncies, amb totes les garanties i mantenint el seu anonimat, perquè un òrgan imparcial resolgui la reclamació. En una fase posterior, des de l’àrea de Transparència de la Diputació s’implementarà el canal de denúncies intern, per a la qual cosa es demanarà també la col·laboració amb AVAF.

Aquesta segona iniciativa, que es posarà en funcionament el proper any, està adreçada als empleats de la Diputació amb la finalitat d’implementar mecanismes de garantia de la integritat pública. Igualment, després d’estretir la relació amb AVAF, es comptarà amb el seu assessorament per a altres projectes com ara el desenvolupament del codi ètic de la Diputació.

Eines contra la corrupció

“La nostra intenció és, com AVAF, crear un òrgan col·legiat que, a banda d’avaluar l’aplicació del codi ètic, conegui de les denúncies internes que es reben; per això la importància de la signatura d’aquest protocol, que tindrà conseqüències positives per a la ciutadania i per a la millora d’aquesta institució”, ha detallat Julia Parra.

La pròpia Parra ha destacat que, des de juliol de 2019, “s’han anat complint amb gran esforç molts dels reptes plantejats, el primer d’ells, donar més visibilitat a l’àrea de Transparència que no tenia els recursos suficients per assolir l’autonomia necessària i desenvolupar potents eines per donar conèixer allò que fem des de la Diputació”.