Home Destacats Diputació planteja la creació d’un corredor sostenible des del Pantà de Tibi...

Diputació planteja la creació d’un corredor sostenible des del Pantà de Tibi fins El Campello seguint el curs del riu Verd

510
0
SHARE

A l’interior de la província d’Alacant existeix una de les infraestructures hídriques més antigues de quantes existeixen en ús a tota Europa. Es tracta del Pantà de Tibi, una presa que porta més de 4 segles concentrant les aigües del riu Verd que naix a la Foia de Castalla. Unes aigües que porten segles regant els camps de la comarca de l’Alacantí, però que travessen paratge al que no se li ha prestat atenció durant els últims anys a pesar del seu valor natural.

Ara, la Diputació d’Alacant i els ajuntaments de les localitats que travesa el llit del riu Verd -també conegut cap a la costa com riu Montnegre o Sec- han acordat apostar per una iniciativa sostenible amb la que recuperar el seu paisatge de ribera. Es tracta de projectar un corredor verd amb el que posar en valor el curs del riu, amb vegetació i fauna autòctones i la implantació de noves i sostenibles tecnologies. La idea és regenerar l’espai com a atractiu per a caminants i cicloturistes, a més d’equipar-lo amb recursos didàctics per a l’àmbit educatiu.

El projecte -que compta amb el suport de tots els actors implicats- operarà des del Pantà de Tibi fins les platges d’El Campello, en un tram d’uns 20 quilòmetres aproximadament. En ells es vol dur a terme treballs per a revitalitzar no sols el paisatge, sinó també les infraestructures hídriques que l’acompanyen com a antic sistema de reg. Tot afegint la reforestació del llit del riu i la implantació d’energies sostenibles dins d’un programa per al que es tractarà d’aconseguir finançament europeu.

El projecte de recuperació del riu Verd en el seu tram final també aspira a convertir-se en un referent del turisme a la zona més enllà del sol i la platja.