Home Destacats El 35% dels ciutadans dels pobles amb menys de 5.000 habitants es...

El 35% dels ciutadans dels pobles amb menys de 5.000 habitants es troba en risc d’exclusió social

913
0
SHARE

La xifra de persones en risc d’exclusió social s’ha reduït a la muntanya alacantina. El 20% dels seus ciutadans es troba en aquesta situació, però es dispara fins al 35% en el cas de les poblacions amb menys habitants. El treball o l’habitatge dignes són dels punts que més incideixen en aquesta realitat, que provoca que els que la pateixen deixen de participar tant en la vida social com en la democràtica. La conseqüència: la cronificació de la seua situació.

L’ONG Càritas és un dels ens que s’encarrega de prestar ajuda a diferents col·lectius poblacionals. Tant és així que inclús arriba allà on no arriben els serveis socials de la Generalitat Valenciana, que tenen les competències en aquest sentit a la Comunitat. D’entre les seues accions destaca la lluita contra la pobresa i l’atenció a les seues víctimes. Accions que permeten a l’ens obtenir dades amb les que analitzar l’estat econòmic de les famílies. En aquest cas, Càritas ha dut a terme un informe d’àmbit regional que avalua l’evolució de la pobresa a la regió.

La principal conclusió a la que arriba l’informe, basat en vora 700 entrevistes, és que el percentatge de persones en risc d’exclusió social arriba al 20% de la població. Les dades són millors que les d’exercicis anteriors, però s’agreugen en el cas de localitats de menys de 5.000 habitants. En elles, eixe percentatge es dispara fins al 35%. Existeixen diferents factors que incideixen en aquesta quantitat. Els ingressos són un dels principals però no l’únic, tot i que la precarietat salarial suposa un llastre per a milers de famílies a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

El risc de pobresa que pateix, com a mínim, una cinquena part de la població de l’interior alacantí està silenciat per la classe política. És altra de les conseqüències que ha detectat Càritas, ja que no hi han accions concretes dirigides a aquest col·lectiu, que participa en menor mesura de la vida democràtica. Una cosa molt similar ocorre amb la vida social, ja que moltes persones en risc d’exclusió social s’aparten d’aquesta vessant. Es tracta de situacions que cronifiquen l’estat en que es troben les persones i unitats familiars que pateixen aquesta tessitura.

Càritas treballa ara en enllestir cara a l’estiu l’informe detallat a la ciutat d’Alcoi, on més accions du a terme l’ens a l’interior de la província d’Alacant.