Home Cocentaina El barri de Sant Hipòlit de Cocentaina celebra les seues tradicionals festes...

El barri de Sant Hipòlit de Cocentaina celebra les seues tradicionals festes entre germanor, música i lluita d’aigua

0
SHARE
Veïns del barri de Sant Hipòlit de Cocentaina preparant els festejos.

Arriba setembre i amb ell, les festes del barri de Sant Hipòlit de Cocentaina. 49 anys després, els veïns i veïnes del barri segueixen promocionat aquestes festes de carrer, un tradició que ha passat de pares i iaios a fills i nets.

Com és habitual, les festes duen tota una setmana de preparació. Així doncs, al ritme de la dolçaina i el tabal de la colla Mal Passet, durant tota la setmana hi haurà assaig de danses, a partir de les 9 de la nit. Els dansadors i dansadores, que no són altres que els propis veïns, assagen les dansades que divendres han oferit al públic: la dansà de Cocentaina, l’u i el 2, el còrrega al conill, la folia, el fandango i la dansà del barri composada per Rafael Lledó i amb els quadres de ball creats per Milagro Jordá i Carme Insa.

Des de xiquets fins a majors, tots són benvinguts per a ballar i mantindre així el folklore de balls tradicionals i de carrer. Les danses hna tingut lloc aquest divendres 8 de setembre, a les 20.30h de la nit. Han començat amb el pasacarrer i ja després, al carrer Madre Cayetana, s’han ballat totes les dansades assajades durant aquestos dies. Després hi ha hagit sopar de carrer amenitzat per la colla Mal Passet.

La jornada de dissabta ha inclòs la gaspatxà per a dinar i també -a partir de les 20.30h- l’entraeta festera: maseros i esquadres de negres han ocupat les dos arteries principals del barri, acompanyats de bona música en directe i algun que altre numerat que arranca el somriure del públic assistent. Després hi ha hagut sopar de carrer amb xaranga.

Batalla d’aigua

El diumenge de matí, a les 8h ha tingut lloc la despertà, i a les 9 la diana masera pels carrers de costum. ha estat seguida de l’esmorzar i a les 12h, de la missa de campanya a intenció dels veïns i veïnes difunts del barri. Finalitzada l’eucaristia, hi ha el temps justet per arrimar-ho tot i preparar-se per a la batalla, amb les municions de mangueres i globus: és la guerra d’aigua enfrontant la part alta del barri contra la part baixa. A la fi, guanyen les rises i una bona remulla per a tots els participants.

El diumenge ha continuat amb el dinar de carrer, una bona paella que tancarà el cap de setmana fester. Des del barri Sant Hipòlit es duen a terme aquests festejos mantenint les tradicions del poble, com les festes dels carrers on l’harmonia, la cordialitat i el fer-s’ho tot entre uns i altres són els grans protagonistes.