El servei d’ecoparcs mòbils de el Consorci de Residus Crea ha recollit des del 12 de maig, data de reinici de l’servei després de la seva suspensió per la Covid-19, a l’11 de juny d’aquest any, un total de 26.611 quilos de residus. Una xifra que suposa un creixement de el 360% respecte a la mida mensual de quilos que recollia aquest servei durant el seu primer any de funcionament i que se situava en una mica més de 7.000 quilos a el mes.
Les dades corresponen als dos ecoparcs mòbils que recullen diferents tipus de residus (els mateixos que un ecoparc fix), i que recorren de dimarts a diumenge les localitats d’Onil, Salines, la Canyada, Banyeres de Mariola, Castalla, Pinós, Monòver, Sax , Biar, Petrer, Beneixama, Camp de Mirra, Elda i Villena.
Els tres municipis on més quilograms de residus s’han recollit durant aquest mes de reinici són; Villena amb 12.624 quilos, Monòver amb 6.108 i Biar amb 1.448. Si atenem als valors en relació a la població de cada municipi, les 3 localitats on més quilograms s’han recollit per habitant han estat; Camp de Mirra amb 1,61 quilos / habitant seguit per Cañada amb 0,89 i Monòver amb 0,50.
En aquest primer mes des del reinici els ciutadans han realitzat 2.255 aportacions de residus als ecoparcs mòbils (entès per aportacions dels residus lliurats) més d’un 40% superior si ho comparem amb la mitjana mensual d’aportacions mensuals anteriors a l’estat d’alarma. Els tres municipis amb més aportacions han estat Villena amb 491, Monòver amb 356 i Elda amb 170. Els 3 municipis amb major nombre d’aportacions en funció a la seva població han estat el Camp de Mirra amb 16,39 per cada 100 habitants, la Canyada amb 7 , 87 i Salines amb 4,37.
Dels residus dipositats durant aquest mes, els electrodomèstics han estat el residu més entregat, seguit de runes, equips informàtics, residus voluminosos, roba i tèxtils. Els metalls, olis de cuina, televisors i matalassos també ocupen un lloc important en aquest rànquing.
El president de el Consorci Crea, Fulgencio Cerdán ha volgut llançar un missatge de satisfacció pel compromís dels ciutadans amb el medi ambient durant aquest confinament ja que, d’acord amb les dades obtingudes ia falta d’analitzar més informació “en la majoria dels casos han mantingut els residus a casa seva durant el confinament tot esperant poder lliurar-los en els ecoparcs per al seu correcte tractament “.
L’objectiu de l’servei d’ecoparcs mòbils és facilitar i apropar a la ciutadania una eina per al lliurament d’una gran varietat de residus (les mateixes tipologies que un ecoparc fix). D’aquesta manera es poden gestionar i tractar els residus d’una manera correcta i sostenible. No té cap cost per als usuaris i s’ha dissenyat un calendari que permet que aquestes instal·lacions visitar tots els municipis de l’àrea de gestió, situant a més en llocs de pas habitual de veïns i veïnes, en molts casos a les rodalies dels mercats.
Pel que fa als residus que es poden dipositar, alguns d’ells són: metalls, tèxtils, olis usats, fluorescents, bombetes, bateries, piles, pintures, radiografies, material fotogràfic, productes de neteja, envasos contaminats per productes químics, cartutxos de tinta, radiografies , equips informàtics, electrodomèstics, mobiliari, etc.