Home Cultura Planes rep 200.000 euros per a consolidar la torre del castell, on...

Planes rep 200.000 euros per a consolidar la torre del castell, on s’ha trobat una moneda antiga

0
SHARE

Fins a 800.000 € ha invertit la Diputació d’Alacant en els treballs de consolidació del Castell de Planes. La seua estructura ha patit els temporals dels darrers anys, i durant els treballs han aparegut nous elements arqueològics que tractaran d’exposar-se en ell una vegada museïtzat. És part de l’aposta pel turisme de l’ens provincial, dins d’una campanya de reformes que arribarà a altres localitats de l’interior.

L’orografia de les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla convertia a les localitats que les composen en excel·lents punts de vigilància del territori durant el passat. Tant durant l’ocupació musulmana com després de la Reconquesta, a la zona es van construir fortaleses que ajudaren a mantenir aquest territori en mans dels seus ocupants. Un fet que ha deixat importants restes arquitectòniques que conformen el gros del patrimoni històric del que gaudeixen aquestes localitats. Un patrimoni que es tracta de dinamitzar, prèvia restauració.

Molts dels castells de la muntanya alacantina han acusat sobre manera el pas del temps, pel que requereixen inversions en restauració. És el cas del Castell de Planes, quasi enderrocat per les pluges en 2017 i també afectat pel temporal ‘Glòria’. Entre els dos episodis, aquest monument almohade ha rebut inversions per valor de 800.000 euros per part de la Diputació d’Alacant. Els seus responsables han passat per la localitat del Comtat per a comprovar l’estat dels treballs i conèixer el darrer descobriment: una misteriosa moneda italiana que pot canviar part de la Història.

La fortalesa de la població del Comtat porta més de 8 segles en peu i està integrada entre els monuments que conformen una de les principals apostes turístiques del patronat Costa Blanca per a l’interior alacantí: la ruta dels castells. La idea és museïtzar-lo per a convertir en referent turístic i patrimonial de l’interior alacantí. Però Diputació no pararà ací, sinó que vol arribar a altres poblacions del Comtat per a restaurar els seus monuments i possibilitar així més dinamització turística. Una aposta rebuda amb els braços oberts per part dels ajuntaments, més encara arrel de la pandèmia de coronavirus i la crisi econòmica derivada.

Localitats com l’Orxa o Guadalest estan entre les properes que opten a rebre finançament provincial per a restaurar els seus castells a l’interior alacantí.