Home Agricultura El Consell aportarà prop d’1,8M€ en ajudes per a mantenir el sector...

El Consell aportarà prop d’1,8M€ en ajudes per a mantenir el sector cirerer a la muntanya alacantina

0
SHARE
Tria de cireres a la Cooperativa de Planes.

El Ple del Consell -encara en funcions i comandat per Ximo Puig- ha aprovat l’inici de les actuacions per pal·liar l’extraordinària manca de producció dels cultius dedicats a la producció de cirera a la província d’Alacant. Aquesta situació es deu a la concurrència de diferents factors que s’han acumulat en els darrers anys a la zona i que suposen una greu pèrdua econòmica a explotacions agrícoles i comercialitzadors de cireres.

Per pal·liar aquesta situació, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica convocarà unes ajudes a explotacions agrícoles i comercialitzadors de cireres, que estaran dotades amb 1.770.000 euros. Des del Consell es considera l’opció d’avançar en l’elaboració d’un Pla d’Acció que mitigue les dificultats del sector de la producció de cireres a la província d’Alacant, concentrat majoritàriament en la comarca del Comtat.

Aquest pla analitzarà possibles ajudes directes a agricultors i operadors de la cadena de comercialització, així com línies de finançament empresarial en col·laboració amb l’Institut Valencià de Finances (IVF). També es considerarà la proposta de reducció de mesures fiscals per als operadors afectats; o la revisió d’instruments administratius com els plans d’assegurances agràries adaptades a la realitat del sector.

Imprescindible mantenir el sector

Així mateix, s’estudiara el foment del cooperativisme -ja existent al Comtat- a les zones afectades i altres mesures estructurals com canvis varietals adaptats a les condicions ambientals derivades del canvi climàtic. El cultiu de la cirera exerceix un paper primordial al sector agrari de la província d’Alacant i representa un motor econòmic que genera riquesa i llocs de treball en zones d’interior, ja que exigeix disposar de mà d’obra suficient durant les fases de recol·lecció i selecció del fruit en el moment òptim de maduració.

És també un sector fonamental en termes de fixació de la població en enclavaments extremadament sensibles com La Muntanya d’Alacant i altres comarques de la província, a més de ser un element vertebrador que promou el desenvolupament rural sostenible, el manteniment del medi ambient i del paisatge.

Sense ajudes estatals

Per la seua banda, l’encara President de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha criticat la manca d’ajudes a sector provinents del Govern central. Unes ajudes que sí arribaran als productors extremenys de la Vall del Jerte, generant un agravi comparatiu que ja ha sigut denunciat pel sindicat agrari alacantí ASAJA. Mazón ha assegurat estar molt indignat per la manca d’aquestes ajudes per part de Moncloa.