Home Alcoià El Consell avala l’ampliació de l’abocador de Pedra Negra a Xixona tot...

El Consell avala l’ampliació de l’abocador de Pedra Negra a Xixona tot i les reticències d’Ajuntament i ecologistes

384
0
SHARE
Terrenys de la planta de tractament de residus de Pedra Negra, a Xixona.

Fa 19 anys que les comarques de l’Alcoià, El Comtat i l’Alacantí aboquen les restes de la recollida de residus a cadascuna de les localitats que les integren en l’abocador de Pedra Negra, a Xixona. Amb una capacitat inicial de 2,6M de m2 per a enterrar restes de l’activitat humana, la infraestructura donaria servei a aquestes poblacions durant 30 anys. La planta porta els darrers exercicis optimitzant els seus procesos per a reduir la quantitat de residus que s’enterren.

No obstant, ara la Generalitat Valenciana ha obert la porta a prolongar la vida de Pedra Negra, al menys, fins a 2041. Ha sigut gràcies a l’aprovació de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable per a uns treballs que preveuen duplicar la capacitat de l’abocador. Fet que rema, a priori, en contra de les línies d’actuació de totes les administracions en el marc de l’Agenda 2030. Per a dur endavant aquest projecte serpa necessari expropiar les actuals instal·lacions a la concessionària després de la privatització duta endavant al 2015.

Des del Consell al·leguen que la modificació de l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) busca modernitzar la planta per a aconseguir el ‘residu zero’. Cosa que requerirà de la convocatòria d’un concurs públic per a adjudicar la nova gestió d’una planta que rep residus no només de les comarques a les que dona servei. També fa el mateix amb altres comarques com les Marines, la Vega Baixa o diverses poblacions de les províncies de València i Castelló.

Posicionaments en contra

La postura de l’administració regional confronta frontalment tant amb l’Ajuntament de Xixona -localitat que acull l’bocador- com amb les plataformes ecologistes de la muntanya. La pròpia alcaldessa torronera, Isabel López, ha alertat dels mals olors de la planta que porta anys patint la localitat; al temps que ha criticat l’impacte visual que causaria l’ampliació de Pedra Negra. A dia de hui, els residus enterrats ja són visibles des de la carretera CV-800 que uneix Xixona amb Alacant, segons López.

És per això pel que des de Xixona reclamen que Generalitat escolte la seua opinió, tota vegada que són els seus veïns els que pateixen les conseqüències de la proximitat de l’abocador. De fet, la primera edil xixonenca -que també presideix el Consorci Terra al que dona servei la planta- no descarta emprendre accions legals per a aturar l’ampliació.

En el mateix sentit s’han pronunciat des d’agrupacions com ‘Ecologistes en Acció’. Segons el col·lectiu, l’ampliació de Pedra Negra envaeix una zona d’especial protecció d’aus (ZEPA), pel que seria contrària a la legislació vigent en matèria mediambiental. També lamenten que aquest projecte no busca fomentar el reciclatge, sinó únicament ampliar la capacitat per a enterrar residus amb una finalitat que consideren estrictament comercial per a la concessionària. Tampoc descarten acudir als tribunal per a aturar aquest projecte.