Home Alcoià El Consell donarà suport als pobles de la Mariola per a aprofitar...

El Consell donarà suport als pobles de la Mariola per a aprofitar restes forestals com a biomassa

1347
0
SHARE

El projecte pilot que desenvolupen conjuntament Alfafara, Agres, Banyers i Bocairent per a utilitzar restes forestals per a crear biomassa rebrà el suport del Consell per a extrapolar-lo a altres localitzacions valencianes. Aquest mètode redueix el risc d’incendis gràcies a l’eliminació de restes forestals, al temps que facilitat estalvi energètic i podria suposar la creació de llocs de treball a zones en risc de despoblament.

Des del passat mes d’abril, la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, ha dut a terme una campanya d’informació i conscienciació en diferents localitats valencianes orientada precisament a impedir la proliferació d’incendis durant els mesos previs a l’estiu. La cloenda d’eixa campanya s’ha celebrat a Agres, una de les localitats que major massa forestal i de major valor atresora a tot l’interior del País Valencià. En l’esdeveniment s’han posat de relleu els paràmetres per a prevenir focs forestals en estiu.

Tot mitjançant una sèrie de xerrades i exposicions, en les que han participat professionals del sector agrícola, d’ens educatius encarregats d’avaluar i estudiar els riscos d’incendi, i també d’ajuntaments que duen a terme iniciatives encaminades a prevenir la proliferació d’aquests successos. La campanya ha recorregut diferents punts de la geografia valenciana, i ho ha fet de la mà dels responsables de l’àrea, que han conegut de primera mà una de les iniciatives que es desenvolupa en matèria d’aprofitament forestal a les localitats que envolten la Mariola.

Es tracta del pla que treballen de forma conjunta les localitats d’Agres, Alfafara, Banyeres i Bocairent, totes elles ubicades en el perímetre del parc natural més extens de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Una de les accions que desenvolupen per a prevenir incendis forestals en una zona de densa massa vegetal és la trituració de les restes per a crear biomassa amb la que cobrir diferents necessitats energètiques. Es tracta d’un projecte pilot per al que la Generalitat Valenciana ha oferit la seua col·laboració per a, en cas de que resulte eficaç, traslladar la iniciativa a altres punts de concentració de massa forestal per tot el País Valencià.

L’aprofitament de les restes forestals, per al que es necessita maquinària, no sols és una forma de reciclar les restes vegetals, obtenint d’elles energia amb la que fer funcionar diferents instal·lacions. També suposa un nínxol de creació d’ocupació en una zona que pateix el risc de despoblament, altre dels motius del suport que ha oferit el Consell a la iniciativa.