Home Educació El Consorci Crea ofereix als ajuntaments de la Foia un servei d’educació...

El Consorci Crea ofereix als ajuntaments de la Foia un servei d’educació ambiental per a millorar la gestió dels residus

497
0
SHARE

El Consorci de residus Crea -que dona servei a part de les poblacions de la Foia de Castalla-, conscient de la importància cabdal de l’educació ambiental i de la necessària gestió adequada dels nostres residus, ha ofert als ajuntaments de la seva àrea de gestió la creació d’un servei consorciat d’educadors ambientals. Amb aquest servei, a més, es dóna compliment als requeriments establerts en el Pla Integral de residus de la Comunitat Valenciana (PIRCVA).

Les dades de recollida selectiva de residus de l’àrea de gestió del consorci milloren progressivament, però encara segueixen estant per sota de la mitjana de la Comunitat Valenciana. Molts municipis han implantat recollides selectives de residus orgànics i altres ho estan fent ara. En aquest context, més que mai, és quan l’educació ambiental juga un paper clau. En gestió de residus totes les baules de la cadena són importants i per això és necessària la implicació de tots per assolir els estrictes objectius que ens marca la Unió Europea.

Un servei consorciat, en el qual es comparteix l’equip d’educadors ambientals entre diversos municipis, ofereix múltiples avantatges -afirmen des del consorci-, com són una important reducció de costos, una millor coordinació de les accions d’educació ambiental a desenvolupar i una simplificació operativa de el servei. El treball de proximitat dels educadors ambientals es desenvoluparà en el marc d’una planificació estratègica, enfocat a diversos actors locals com la ciutadania, associacions, àmbit educatiu, restauració, comerç, mercats, indústries i empreses.

Es planteja el seu treball amb un enfocament bidireccional, és a dir: no únicament informaran i conscienciaran en matèria de residus, sinó que també resoldran dubtes i actuaran com un canal per a la recepció d’aportacions i suggeriments ciutadans. Es preveu desenvolupar el procediment de licitació en el mes de març i iniciar el servei, a ple rendiment, entre els mesos de juny i juliol.

En tot moment, els treballs dels educadors ambientals estaran consensuats amb tots els ajuntaments implicats, per abordar els objectius prioritaris en matèria de residus de cada municipi. En paraules del President de Consorci, Fulgencio Cerdán, “l’educació ambiental, de proximitat i contínua és una eina bàsica per millorar les dades de recollida selectiva dels nostres municipis, facilitar el coneixement de nous serveis de recollida de residus orgànics i, en definitiva, de qualsevol servei o projecte relacionat amb la millora de la gestió dels nostres residus”.