Home Alcoià El Consorci Terra aborda la reutilització i posada en valor dels residus...

El Consorci Terra aborda la reutilització i posada en valor dels residus tèxtils amb una jornada formativa

355
0
SHARE
Representants de les localitats on opera el Consorci Terra durant una de les jornades que convoca.

El Consorci Terra ha organitzat una Jornada Tècnica sota el títol ‘Reiventa els teus hàbits: Tèxtils Circulars i Sostenibles’, emmarcada dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. Tal i com el seu nom indica, estarà orientada, entre altres assumptes, al abordatge d’aquest residu, amb ponents que parlaran sobre la reutilització, el tractament i la valorització dels residus tèxtils.

La jornada tindrà lloc el proper 29 de novembre, de 9:30 a 14:30 hores, al Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ), i també se sotmetrà a anàlisi la recent aprovada Llei 7/2022 de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, així com la nova Llei per a la prevenció de residus, la transició ecològica i el foment de l’economia circular a la Comunitat Valenciana. L’objectiu d’aquesta jornada pràctica és dotar de continguts rellevants i d’aplicació per millorar la gestió de residus tèxtils als actors implicats en aquesta matèria.

Setmana Europea de Prevenció de Residus

La 14a edició tindrà lloc del 19 al 27 de novembre de 2022 i el dia temàtic ha posat el focus als tèxtils. La moda és una manera per a cada persona s’espresse. Darrere de les catifes vermelles i les passarel·les hi ha una potent indústria que ocupa més de 1,5 milions de persones només a Europa. Però també cal fixar-se en l’altra cara de la moneda, que llueix menys i és més preocupant. La indústria tèxtil és un dels sectors més contaminants juntament amb l’habitatge, el transport i l’alimentació.

Això és degut al gran impacte que té en l’ús del sòl, la contaminació de l’aigua i fins i tot les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Aquest sector té impacte ambiental i social en totes les fases: des de la producció, passant per la distribució, l’ús i el post-ús -recollida, classificació, reciclatge i gestió final dels residus, que la majoria de vegades està relacionada amb el dipòsit abocadors-.

La contaminació tèxtil en dades

Cada any a Europa es generen 5,8 milions de tones residus tèxtils, cosa que equival a 11,3 kg per persona. Aproximadament el 35% dels microplàstics alliberats al medi ambient procedeixen de tèxtils. Són dades que indiquen la necessitat imperiosa de activar mètodes per a reduir la quantitat de contaminants que generen aquests productes.