El Consorci Terra ha centrat en el darrer trimestre les accions d’educació ambiental a conscienciar hostaleria i restaurants (sector HORECA) i els comerços de la importància de separar correctament el cartó comercial i també ha posat èmfasi a donar a conéixer a la població la necessària separació de la fracció orgànica.
La presidenta del Consorci Terra, Isabel López, ha manifestat que “la tasca dels educadors ambientals és fonamenta i amb les nostres campanyes de conscienciació i educació ambiental ja hem arribat a més de 5.000 persones des que les vam posar en marxa fa més d’un any. La recollida selectiva dels residus orgànics ja és una realitat i una necessitat, i també hem impulsat una campanya de recollida del cartó comercial”.
Si bé és cert que molts municipis encara no han implantat el contenidor marró, els Ajuntaments estan obligats a fer-ho abans que expire l’any, per la qual cosa l’equip d’educadors ambientals està treballant per anar conscienciant els veïns i les veïnes sobre la necessària col·laboració per a evitar que els residus orgànics, que suposen al voltant del 40% de la bossa d’escombraries comunes acaben a l’abocador.
Actuacions dutes a terme
Durant el darrer trimestre, que abasta els mesos de maig, juny i juliol, l’equip d’educadors ambientals del Consorci Terra ha realitzat un total de 46 accions, de quatre hores de durada cadascuna, als 37 municipis que formen part del Consorci a les comarques de l’Alacantí, l’Alocià i el Comtat.
Per a la realització de les accions, es tenen en compte les necessitats i demandes dels mateixos ajuntaments. Per aquest motiu, aquesta vegada s’ha treballat més amb la fracció orgànica, i amb una campanya informativa del cartó comercial. Així mateix, s’ha aprofitat l’època estival per a tenir més presència als municipis que formen part de la Mancomunitat del Xarpolar, ja que durant els mesos d’estiu la població es multiplica i el missatge és més efectiu.
Al mateix temps, els educadors han mostrat el Compost Pedra Negra, realitzat a partir de les aportacions dels municipis que tenen recollida selectiva d’orgànica, com a exemple real del que suposa el model d’economia circular que impulsa el Consorci Terra en consonància amb el PIRCV, la llei estatal i les normatives europees en matèria de residus.
Els educadors ambientals també han treballat a les escoles de Primària amb un total de 120 tallers i als instituts de secundària amb el programa de compostatge comunitari. Així mateix, han estat visitant les escoles d’estiu, introduint els nens i nenes als principis de l’economia circular i ensenyant-los mitjançant el joc, com han de separar els residus a casa per poder dipositar-los posteriorment a cadascun dels contenidors.