Home Cultura El director musical murer José Rafael Pascual-Vilaplana, guardonat amb el Premi Maitena...

El director musical murer José Rafael Pascual-Vilaplana, guardonat amb el Premi Maitena a Bilbao

1057
0
SHARE

La Societat Coral de Bilbao, creada al 1886, concedeix anualment, coincidint amb la Festivitat de Santa Cecília, el Premi Maitena, un guardó amb perfil artístic i l’objectiu del qual és reconèixer a persones que hagin tingut una relació especial amb la institució i que hagin contribuït al seu creixement i projecció pública. En el present any, han tingut a bé concedir per unanimitat aquest premi al murer José R. Pascual-Vilaplana.

Segons consta en acta, “… per la seva inspiradora tasca com a director de banda i orquestra de la que tantes vegades hem pogut gaudir a interessantíssims projectes que aquesta institució recorda amb moltíssim afecte, que fem extensiu a la Banda de Bilbao en el seu 125 Aniversari. És un honor i un plaer cantar sota la seva direcció, i volem expressar-ho amb aquest premi tan justament merescut”. El lliurament de el premi tindrà lloc al 2021, ja que en enguany no ha pogut celebrar-se l’acte protocol·lari causa de la situació provocada per la Covid19.

La Societat Coral de Bilbao, que ha tingut entre els seus directors a personalitats de la música com Jesús Guridi, Jesús Arambarri o Rafael Frühbeck de Burgos, entre d’altres, va ser la impulsora, a inicis de segle XX, de la creació de diverses òperes basques, sent la primera d’elles ‘Maitena’ (1909), del compositor basc francès Charles Colin, i la que dóna nom a aquest premi.

Pascual-Vilaplana és director titular de la Banda Municipal de Bilbao des de l’any 2015 i durant tot aquest temps, la Societat Coral de Bilbao ha col·laborat amb ells en diferents produccions simfonicocorals. A més, en 2019, Pascual-Vilaplana també va dirigir l’estrena mundial de la cantata ‘La caiguda de Bilbao’ de l’il·lustre compositor bilbaí Luis de Pablo, posant-se a el front de la BOS (Orquestra Simfònica de Bilbao), la Societat Coral de Bilbao i tenint com a solista al prestigiós violoncel·lista basc Asier Polo.