Home Alcoi El futur Consell de Transició Ecològica d’Alcoi prioritzarà el pla contra altes...

El futur Consell de Transició Ecològica d’Alcoi prioritzarà el pla contra altes temperatures amb accions concretes a la ciutat

687
0
SHARE

El Govern Municipal alcoià treballa des de principis de juliol per a coordinar accions contra possibles onades de calor, en sintonia amb la campanya anual de la Generalitat, i a la qual ara es sumaran les accions per a desenvolupar el pla aprovat pel Ple municipal.

Els departaments de Sanitat, Serveis Socials, Protecció Civil i Transició Ecològica van mantindre una reunió el 1 de juliol, com es fa tots els estius, per a establir accions davant possibles onades de calor, sempre en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat i seguint el ‘Programa de Prevenció i Atenció als Problemes de Salut derivat de les Temperatures Extremes a la Comunitat Valenciana’. En eixa trobada es van posar en comú les actuacions dutes a terme pels diferents departaments i es va destacar la necessitat de difondre al màxim les recomanacions entre la ciutadania i de revisar els protocols a desenvolupar.

Així es va comunicar en la reunió mantinguda dilluns passat, 2 d’agost, amb representants de Guanyar Alcoi. Una trobada organitzada després que s’aprovara en el Ple del 30 de juliol la moció per a elaborar un Pla contra les altes temperatures. L’objectiu de la reunió va ser intercanviar impressions sobre el pla, establir les pautes per a la seua elaboració i informar de les accions que ja s’estan duent a terme des de l’Ajuntament.

Segons el Regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, “com tots els anys, hem coordinat accions davant possibles onades de calor. Però no ens conformem només amb aquestes accions. Per això, en la reunió amb Guanyar vam proposar que aquest Pla davant altes temperatures siga un dels primers temes a abordar en el Consell de Transició Ecològica, quan aquest estiga constituït i en funcionament”. Segons Silvestre, “el canvi climàtic és una realitat i sabem que provocarà problemes reals en un futur, per la qual cosa caldrà prendre mesures per a lluitar contra ell en la nostra zona”.

Durant la reunió, totes les parts coincidiren en què es tracta d’un treball a mitjà i llarg termini, en el qual haurien d’estar implicades totes les forces polítiques. Van concloure, a més, que caldrà aconseguir que les mesures proposades siguen continuades en el temps pels futurs governants de la ciutat.

L’Ajuntament d’Alcoi té com a full de ruta l’Agenda Urbana 2030 i entre els seus objectius destaquen la necessitat d’adaptar el model territorial i urbà a l’efecte del canvi climàtic, millorar la resiliència davant d’aquest canvi, avançar en la seua prevenció i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En aquest sentit, el Govern municipal apunta que està ja treballant en projectes com la conversió en zona de vianants del centre, la xarxa de carrils bici, les repoblacions, les instal·lacions d’energies alternatives, vehicles elèctrics i híbrids, edificis domotitzats que milloren l’eficiència energètica com el complex esportiu Eduardo Latorre o la seu de la Policia Local, l’aïllament tèrmic en edificis, la il·luminació intel·ligent de determinats carrers i instal·lacions, la millora de la gestió dels residus i del reciclatge d’aquests, el tractament del fem orgànic o la promoció de negocis d’economia circular.

A aquests s’afigen altres projectes en cartera per a renaturalitzar determinades zones de la ciutat, els projectes de miniboscos, les grans reforestacions previstes, els projectes NBS (Nature-Based Solutions) o noves instal·lacions d’energies alternatives, així com uns altres més que s’afigen als proposats en la moció de Guanyar.

Davant la proposta d’identificar les zones amb major impacte per onada de calor, s’ha proposat aprofitar la plataforma Smart City per a crear un mapa de calor de la ciutat, comptant a més amb la participació ciutadana, a través de la subvenció de l’Agència Valenciana de la Innovació que permetrà proporcionar a les famílies que ho desitgen un ‘kit ciutadà’ amb una sèrie de sensors i amb el qual podran connectar-se en la xarxa IoT municipal. Això millorarà la recollida de dades, perquè es podran obtindre valors de diferents variables ambientals, com les temperatures dels barris o diferents zones de la ciutat.

El Regidor de Transició Ecològica considera que el pla hauria d’incloure així mateix mesures encaminades a evitar la radiació solar, reduir la calor irradiada per les superfícies exposades al sol, integrar vegetació en els recorreguts urbans, millorar l’aïllament dels edificis, reduir la calor residual antropogènica i crear punts de ‘refredament’, així com zones fresques perquè les persones amb menor nivell de recursos propis puguen suportar les altes temperatures. Aquests podrien incloure tant centres socials a cobert com àrees exteriors ombrejades, dotades d’elements d’aigua que puguen usar-se per a refrescar-se.

En opinió de Silvestre, totes aquestes mesures hauran d’anar sempre acompanyades de les recomanacions de la Conselleria i del departament de Sanitat, així com de campanyes d’educació i conscienciació. “També cal assegurar els subministraments d’energia i d’aigua i monitorar i obtindre a temps real les dades ambientals per a poder oferir respostes ràpides”. També s’hauria d’estudiar aquelles instal·lacions municipals obertes al públic i que podrien ser utilitzades per la ciutadania.