Home Destacats El Govern alcoià presenta un pressupost de 64M€ per a 2024 que...

El Govern alcoià presenta un pressupost de 64M€ per a 2024 que podria dependre de les primes per a la carrera professional

0
SHARE

Tot i que amb més retard del que hagueren desitjat, però l’Ajuntament d’Alcoi ha presentat aquest divendres l’esborrany del Pressupost Municipal per a enguany. Un retard que Toni Francés i Àlex Cerradelo, junt amb els seus equips, atribueixen al retard en l’aprovació dels darrers detalls pressupostaris per a la posada en marxa de l’empresa pública municipal en que treballen.

Altre dels motius del retard en la presentació del pressupost argumentat des del Consistori alcoià fa referència a les dos sentències judicials que ha hagut de sufragar l’Ajuntament. Són les de la reposició de la Rosaleda y la construcció del Pont de Serelles. Totes dos venen de legislatures en que el PP comandava la ciutat i -segons l’Alcalde- mantenen bloquejats fins a 8M€ de fons municipals, destinats a donar compliment als documents judicials.

Aquest fet, asseguren des del Govern alcoià, impedeix a l’Ajuntament consignar més préstecs que permeten noves inversions. Al mateix temps, el compliment de les sentències causa que el romanent de tresoreria restant a les arques alcoianes siga enguany negatiu en 1,2M€. Per altra banda, altre dels motius d’aquest romanent negatiu és que la immensa majoria de les taxes i impostos municipals segueixen congelats des de fa anys.

El retard farà que el termini de validesa del pressupost d’enguany -en cas de que siga aprovat en el plenari del mes de juny- siga d’uns 7 mesos. Tot i això, des de la Regidoria d’Hisenda alcoiana esperen que les inversions en el present exercici arriben als 35M€. Una xifra que, segons la regidora del ram, Vanessa Moltó, no s’havia registrar mai abans de la ciutat. D’ells, ja se n’estan executant uns 23, provinents majoritàriament de fons comunitaris.

Incremente de la partida de personal

La quantitat total de 64M€ suposa un increment del 3,7% respecte al pressupost anterior, motivat sobre tot per un increment en la partida destinada a personal, que creix prop del 9%. En aquesta partida -defensa el primer edil- està inclosa la carrera professional, un dels motius d’enfrontament entre les forces polítiques amb presència al plenari municipal i que podria decantar l’aprovació o no del document.

Cal recordar que la dupla PSPV-Compromís té 12 dels 25 regidors, pel que necessita el suport d’altres forces polítiques per a aprovar el document. Teòricament eixe suport seria el de Guanyar, que té 2 regidors, però que no ha garantit el seu suport al pressupost pel moment. En qualsevol cas, l’equip de Govern alcoià ja ha mostrat la seua predisposició a negociar amb la resta de formacions municipals per a arribar a un acord que permeta l’aprovació del pressupost quant abans millor.

La posició del PP

Els populars de la ciutat dels ponts afirmen  haver rebut el document ha a males penes una setmana. Els conservadors han supeditat qualsevol negociació amb els integrants del Pacte del Parterre a la inclusió de les primes per carrera professional en el pressupost d’enguany. Però no sols això, sinó que vaticinen que cap altra formació donarà suport el document si no inclou aquesta demanda, que pel moment només compta amb el suport del Govern alcoià i del sindicat UGT.

Si es donara aquesta situació, ha afirmat el portaveu popular municipal, Carlos Pastor, Toni Francés hauria d’enfrontar-se a una moció de confiança a petició del plenari. Seria la primera vegada que un Alcalde d’Alcoi es sotmetria a aquest procés, que podria acabar retirant-li l’Alcaldia.