Home Alcoià El MARQ repassa la història dels primers regnes d’Europa a través la...

El MARQ repassa la història dels primers regnes d’Europa a través la seua nova exposició ‘Dinasties’

132
0
SHARE

El president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez, ha inaugurat aquesta setmana la nova exposició internacional del MARQ que aborda els primers regnes de l’Europa Prehistòrica a través d’unes 500 obres mestres i peces inèdites de l’Edat del Bronze, algunes de les quals s’exhibeixen per primer cop a Espanya. Aquesta ambiciosa proposta cultural, en què han participat vint museus de tot Europa, ocupa les tres sales temporals i es podrà visitar fins al 13 d’octubre.

Amb el títol ‘Dinasties’, la mostra exhibeix, entre altres objectes destacats, una reproducció del Disc de Nebra i part del seu tresor. Es tracta de la primera representació coneguda de la volta celeste a Europa, inclosa al Registre de la Memòria del Món de la UNESCO des del 2013.

Durant l’acte de presentació de l’exposició, Toni Pérez ha destacat que aquesta mostra va més enllà del treball de recerca dut a terme durant dècades per més de 70 científics, arqueòlegs i treballadors incansables que s’han bolcat a parlar de la cultura d’Europa.Veurem una exposició que meravellarà. Ens remuntarem milers d’anys per contemplar societats que tenien molts elements en comú. Parlarem de la formació de les dinasties i dels primers regnes, però també de la desigualtat social”, ha relatat el president.

Segons ha incidit el responsable institucional en un acte en què han participat prop de 200 persones, aquesta iniciativa suposa “un pol d’atracció i una manera d’injectar cultura a la societat en general ia les persones a qui atrau la novetat que manifesta aquesta exposició, amb peces que no s’han exhibit mai abans”.

Jornada de portes obertes

Pérez ha anunciat que hi haurà jornada de portes obertes el cap de setmana, aprofitant el període de vacances de la Setmana Santa.Hem de ser ambaixadors d’una cultura que és molt nostra, perquè serà una de les exposicions més rellevants que es podrà veure a Europa i perquè tenim la vocació i l’obligació d’apropar la cultura a la seva màxima expressió amb el propòsit de fer créixer la societat i com a pol d’atracció econòmica i turística”, ha conclòs.

El director del MARQ, Manuel Olcina, ha intervingut en la presentació prèvia a la inauguració de la mostra, en l’elaboració de continguts científics de la qual han participat més de 70 investigadors de tot Europa, especialistes en l’estudi de l’Edat del Bronze.

Les investigacions pioneres dutes a terme des de finals del segle XIX fins als nostres dies han anat ampliant la informació sobre les cultures del II mil·lenni a.C. a Europa i les dades actuals que recull l’exposició mostren unes societats menys aïllades i més interconnectades.

Així, els objectes seleccionats, procedents de 20 museus i institucions europees, donen testimoni de l’aparició dels primers personatges guerrers, de l’evolució de les societats agrícoles i ramaderes com a fonaments dels primers estats, de les activitats extractives com la mineria i del desenvolupament d’oficis com la metal·lúrgia i l’orfebreria o la constitució de les elits i el control ideològic de la societat.

Tresors de tota Europa

A més, la proposta inclou conjunts d’aixovars localitzats a les monumentals sepultures dels primers reis i reines de l’Edat del Bronze. S’hi exhibeixen també obres mestres de l’Edat del Bronze europees, com el barret d’or de Schifferstadt (Alemanya), el conjunt d’alabardes de Meltz (Alemanya), la diadema d’or de Quinta da Água Brava (Portugal) o l’espasa d’or Guadalajara, i es mostren per primera vegada diversos tresors, com els de Dohmsen i Teicha, trobats a Alemanya i restaurats recentment.

Així mateix, i després de 120 anys d’absència, aquesta aposta del MARQ permet el retorn a Espanya dels aixovars de l’Edat del Bronze trobats a Almeria al segle XIX i dipositats des d’aleshores al Museu del Cinquantenari de Brussel·les (MRAH). El MARQ aporta a la mostra 26 peces destacades de la col·lecció, algunes de les quals s’exposen al públic per primera vegada.

‘Dinasties’ i les tres sales temporals

Aquesta exposició es focalitza en tres societats concretes, l’unetice, la cultura otomani i l’argàrica, on es produeixen canvis revolucionaris per a la Humanitat. ‘Dinasties’ es reparteix a les tres sales temporals del museu, a la primera de les quals es mostra al públic la història del món que abandona l’Edat del Bronze i la formació dels nous estats, la seva construcció i la conformació de les bases de els dirigents polítics i els regnes.

A la segona sala es desvetllen aquestes xarxes d’intercanvi que comparteixen objectes preciosos, or, planta, ambre o estany, a més de revelar com es treballaven aquests elements i què s’hi fabricava. Per acabar, la tercera sala ofereix una explicació de com aquests personatges es converteixen en herois i com el seu impuls de perpetuar els seus privilegis permet, per primera vegada, la construcció de les dinasties, títol de la mostra.

Orígens del projecte expositiu

La idea d’aquesta proposta cultural va sorgir fa més de dos anys com a resultat d’una investigació arqueològica duta a terme a jaciments i col·leccions de l’Edat del Bronze a Oriola. Aquesta troballa va portar l’equip d’arqueòlegs participants a establir connexions amb els Càrpats, una teoria a què es va unir els avenços en aquest camp de les últimes dues dècades.

En aquest sentit, es van trobar per primera vegada intercanvis massius d’objectes i béns a més de 500 quilòmetres de distància, que permeten parlar dels inicis del comerç. També del sorgir del concepte del valor del canvi, gràcies als lingots i la proto moneda, o la producció en sèrie, amb la proto indústria i la permuta d’armament com les destrals.

Aquest moviment produeix, segons els investigadors, uns nivells considerables de desigualtat social que permeten parlar dels primers estats o regnes d’Europa. La mostra s’acompanya, a més, de música original del compositor alacantí Luis Ivars, d’un catàleg, fins avui inexistent, que es convertirà en un manual de consulta per a experts, estudiants i públic general, alhora que suposarà un homenatge als primers investigadors de la història d´Espanya.