Home Alcoi El museu provincial de Bombers MUBOMA celebra el seu 10 aniversari

El museu provincial de Bombers MUBOMA celebra el seu 10 aniversari

0
SHARE

El Museu del Consorci de Bombers d’Alacant, situat a Alcoi, és un espai innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió.

L’edifici forma part del conjunt industrial que es desenvolupa al llarg de la conca dels rius Barxell i Riquer.

Estructurat temàticament, l’espai expositiu acompanya i guia al visitant mitjançant un discurs nou i interactiu, que inclou nombrosos audiovisuals, textos i panells que ens van descobrint en blocs temàtics, des del naixement de la indústria alcoiana i la seua evolució, fins a la seua vinculació amb l’origen i desenvolupament de la professió del bomber.

A través del recorregut pel MUBOMA el visitant podrà observar els elements materials que permeten el desenvolupament del treball del bomber. Coneixerà els diferents mètodes extintors i les seues diferents aplicacions, assimilarà la importància del foc i de l’aigua i comprendrà les necessitats del naixement i evolució dels utensilis que fan possible la professió.

El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. El visitant arribarà a formar-se una idea del desenvolupament de la professió dels bombers, aconseguirà comprendre la utilització dels recursos materials i tècnics que intervenen en cada àrea d’acció i assimilarà la importància i la necessitat de l’origen i organització de l’ofici.

A més, el públic arribarà a comprendre els recursos particulars d’un ofici, la labor del qual depén tant del perfeccionament tècnic, com del desenvolupament d’una sèrie de valors personals que van des d’un alt grau de formació i experiència fins a característiques de les seues pròpies personalitats com a coratge, valentia o capacitat de reacció que permeten i afavoreixen l’èxit de cada treball.
Un abans i un després

El Museu, se situa en un edifici de dues altures amb elements neoclàssics, que forma part del conjunt industrial que es va desenvolupar a meitat del segle XIX a Alcoi.

L’immoble que actualment alberga les instal·lacions del Museu provincial de Bombers d’Alacant, naix a meitat del segle XIX amb la fi complir les funcions característiques d’una indústria tèxtil. Inicialment l’espai fabril es destina a la producció de la manufactura de cotó, posteriorment es transforma en una fàbrica de feltres convertint-se a la fi en una fàbrica de filats fins que en 1985 un gran incendi destrueix gran part de l’edifici.

L’edifici forma part del conjunt industrial que es desenvolupa al llarg de la conca dels rius Barxell i Riquer. Es tracta d’un edifici de planta lineal amb una planta baixa i dues altures, amb una estructura construïda enterament amb fusta de pi. Els murs de tancament de la façana principal es van efectuar amb pedra arenisca i tosca i *toba en els restants. Aquests murs s’interrompen per obertures formant finestrals que mantenen el mateix ordre en les tres plantes, es tracta de finestres *abocinadas per a permetre el pas de la major quantitat possible de llum. Estilísticament la façana adopta uns certs elements neoclàssics. La ximenera és posterior i es construeix en rajola amb fust de forma troncocònica.

El proper dirmarts 8 de juny de 2021 es compleixen deu anys de l’obertura del Museu del Consorci Provincial de Bombers a Alcoi.

Per a commemorar-ho es realitzaran diverses jornades de portes obertes en les quals donar a conéixer el museu a tota la societat. Seran del 8 al 13 de juny i el cap de setmana següent, 19 i 20.

L’exposició temporal “10 anys, 10 imatges” mostrarà alguns dels moments més especials viscuts des de la inauguració i en l’audiovisual, “*MuBoma: així es va fer” es podrà veure el procés de rehabilitació de l’edifici i la restauració de les peces.

Finalment, la vesprada del dissabte 12 estarà destinada a un concert d’Ana Valor.

HORARIS:

Portes obertes: del 8 al 13 i 19 i 20 de juny de 2021.

Dimecres 9, dijous 10 i divendres 11: Visites guiades: 11.00, 12:*00h i 13:*00h.

Dissabte 12: Obertura de 10 a *14h. i de 17.30 a 20.*30h.
Visites guiades: 10.15, 11.15, 12.15 i 12:45h.
19:00h Concert d’Ana Valor.

Diumenge 13: Obertura d’11 a 14h.
Visites guiades: 11.15, 12.15 i 12:45h.

Dissabte 19: Obertura de 10 a *14h.
Visites guiades: 10.15, 11.15, 12.15 i 12:*45h.

Diumenge 20: Obertura d’11 a *14h.
Visites guiades: 11.15, 12.15 i 12:*45h.

INSCRIPCIÓ NECESSÀRIA. PLACES LIMITADES.
INFORMACIÓ I RESERVES: 965544418 / visitas@muboma.com