Home Cultura El Museu Valencià del Joguet presenta la obra ‘Historia de las empresas...

El Museu Valencià del Joguet presenta la obra ‘Historia de las empresas jugueteras de Ibi’ com un tribut al sector jogueter

0
SHARE
Portada del llibre 'Historia de las empresas jugueteras de Ibi'.
Portada del llibre 'Historia de las empresas jugueteras de Ibi'.

El dijous 1 de desembre, el Museu Valencià del Joguet d’Ibi presenta la publicació ‘Historia de las empreses jugueteras de Ibi‘, amb textos de José Pascual Sellés i José Martínez Tribaldos, editada per Àrea oberta i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ibi.

Aquest llibre és una versió corregida i augmentada del catàleg de l’exposició que es va realitzar al Museu Valencià del Joguet d’Ibi l’any 2005 amb motiu del I Centenari del primer joguet dissenyat i fabricat en Ibi per la firma pionera La Sin Rival Payá Hnos .

Aquesta obra prové d’un catàleg original introbable a hores d’ara i que conté una relació de totes les empreses de joguets, any de creació i fundadors, organitzades per etapes: des de l’origen fins a la Guerra Civil, la Guerra Civil, la postguerra, el desenvolupament expansiu dels anys 50 i 60 per acabar amb l’època de declinar que comença el 1973 amb la crisi del petroli i els seus derivats plàstics que eren la matèria de fabricació de la joguina els anys 70.

El text continua sent el d’aquell catàleg redactat per José Pascual Sellés, mort recentment, i María José Martínez Tribaldos. S’han corregit dades incorrectes de la primera edició i s’ha actualitzat la informació del sector de joguines ibenses en aquests últims 17 anys. Una obra imprescindible per conéixer millor la història de Ibi.