Home Alcoià El Nadal dispara els contagis per Covid als 1.162 amb prop de...

El Nadal dispara els contagis per Covid als 1.162 amb prop de 1.500 casos per cada 100.000 habitants a la muntanya alacantina

600
0
SHARE

Salvar el Nadal. La consigna que s’escoltava des de diferents àmbits abans de les festes nadalenques és el es va primar en nom de l’economia i la familiaritat d’aquestes dates. Però, en temps de pandèmia, estretir el contacte, ja siga en família, amb amics, a centres comercials, etc… té les seues conseqüències que, poc més de 2 setmanes després de la Nit de Nadal, comencen a aparèixer a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

Ho fan, a més, d’una forma molt més que preocupant i que, amb tota probabilitat, obligarà a prendre mesures més restrictives encara a les localitats de la zona. La muntanya alacantina ha sumat en tant sols 2 setmanes més d’una tercera part de tots els contagis per coronavirus que ha registrat des de l’inici de la pandèmia al març de 2020. Són 1.162 els positius detectats en l’actualització d’aquests dimart 12 de gener. Xifra que fa ascendir els contagis en les dos darreres setmanes per damunt dels 2.000, més d’una tercera part dels 5.800 detectats durant tota la crisi sanitària en sols unes jornades.

I tot en un context conegut i avisat pels experts i els sanitaris, que no han aconseguit fer entendre la perillositat de juntar-se durant el Nadal. Ara, el Departament de Salut d’Alcoi, que ja es trobava entre els més afectats de per la Covid19 a tota la Comunitat Valenciana ha vist agreujada la seua situació. El de l’interior alacantí registra una incidència acumulada de 1.484 casos per cada 100.000 habitants, superant inclús les previsions de Fernando Simón respecte a la proliferació del virus a nivell nacional en les setmanes posteriors al Nadal. És el que pitjors xifres registra a tota la regió, multiplicant per 5 la incidència que registren departaments com el d’Alacant o per 3 els de València capital.

Els centres de salut comencen a estar desbordats per a dur a terme totes les PCR que els indiquen els rastrejadors a bona part de les poblacions de la zona. Cosa comprensible hagut compte de les xifres de nous positius detectades: 556 a Alcoi, 220 a Ibi, 78 a Onil, 75 a Cocentaina, 73 a Castalla, 66 a Banyeres, 52 a Muro, 15 a Benilloba, 5 a Alfafara, 4 a Agres, 3 a Tibi, 2 a Alcoleja i Benifallim i un únic cas a Beniarrés, Gaianes, Millena i Penàguila. A hores d’ara són 2.034 els casos que hi han actius a la muntanya alacantina, i encara s’esperen setmanes de contagis creixents.

Les noves deteccions han fet que siguen ja 22 les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla que tenen casos de coronavirus en actiu. A més, la incidència en la major part d’elles no és que estiga per damunt del risc extrem -fixat en els 250 casos/100.000 habitants-, sinó que es troba per damunt dels mil casos, 4 vegades més. Una realitat que afecta a les localitats amb més habitants de l’interior alacantí i que només esquiven Tibi, Planes i Gaianes. Només Alcosser de Planes, L’Orxa, Almudaina, Benillup, Balones, Benasau, Fageca, Famorca i Tollos no tenen positius per coronavirus en la darrera actualització al Departament de Salut d’Alcoi.

Altres 9 víctimes del virus

L’evolució exponencial dels nous contagis després del Nadal encara no s’ha vist reflectida en les xifres de mortalitat per la pandèmia. Tot i això, l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han comptabilitzat fins a 9 noves morts per Covid19 des del passat divendres 8. En total, la zona suma 206 víctimes mortals del virus, xifres que, amb quasi total seguretat, es veuran agreujades durant les properes setmanes degut a l’expansió descontrolada de la malaltia.

Per a combatre aquesta situació, la immensa majoria dels ajuntaments han decidit el tancament de les instal·lacions municipals. Paral·lelament, han incrementat el control policial sobre els comportaments de la població i demanen als veïns, cada vegada més, que s’auto confinen a les seues llars i eviten el contacte social.