Home Alcoi El patrimoni modernista alcoià augmenta amb una composició musical ‘ex profeso’ per...

El patrimoni modernista alcoià augmenta amb una composició musical ‘ex profeso’ per a la Fira Modernista

0
SHARE
Cercavila de la Fira Modernista d'Alcoi en 2022.

El divendres 22 de setembre tindrà lloc la cercavila modernista després de la proclamació del pregó en la plaça d’Espanya. Com és habitual, una banda de música tancarà aquesta desfilada popular pertanyent a las Fira Modernista d’Alcoi. Enguany, la principal novetat serà que estrenaren una peça musical creada a propòsit per a aquesta desfilada. La peça musical serà estrenada per l’Agrupació Musical Serpis d’Alcoi.

El compositor de l’obra és Jordi Monllor, qui ja l’any passat va composar l’obra ‘Crida, Música de Cerimònia’, peça que ha adaptat per a banda. Monllor ha destacat que l’origen de Crida està en la melodia que li va proposar Javi Nebot, que “jo només l’adapte i li vaig donar forma per a grup de dolçaina i tabal”. Aquest fet va vindre motivat perquè, Jordi Monllor és el director del ‘Grup de Dolçainers i Tabaleters La Cordeta’, i Javi Nebot, és un membre d’aquest grup que li va suggerir que crearà una peça basada en una melodia perquè no hi havia cap en el repertori de dolçaina apta per als actes del Modernisme.

Antecendents

En el cas de les bandes, al llarg d’aquests anys han interpretat peces que si bé són de l’època com ‘Mahomet’ de Juan Cantó -composada en 1882- o ‘El K’Sar El Yedid’ -composat per Camilo Pérez Monllor en 1912-, estan molt associades a les Festes de Moros i Cristians. Per aquest motiu, Monllor ha destacat que, amb la seua peça, ha intentat que no sone a aquesta mena de música. Per a això ha canviat l’estructura i els instruments, eliminant les timbales i pràcticament el bombo, que si bé sona ho fa d’una manera diferent, assemblant-se més a la peça que escoltem durant l’acte del Bàndol, ‘Crida i Clam per al Ban Reial’ de Gregorio Casasempere. Monllor ha indicat que la peça té un caràcter “noble, desfilable i amable”.