Home Destacats El perill de les falsificacions per al joguet: pèrdua d’ingressos en impostos,...

El perill de les falsificacions per al joguet: pèrdua d’ingressos en impostos, menor seguretat per als usuaris i menys ocupació

429
0
SHARE

Les falsificacions de productes copiats permeten a qui les comercialitza fer negoci a costa de les investigacions i millores productives dels fabricants originals. Habitualment es comercialitzen a un preu inferior al del producte original, impedient a aquest fer vendes a pesar de complir tots els requisits legals i de seguretat, cosa que no fan les falsificacions. L’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) xifra en 460.000 milions d’euros la minva del negoci regulat per culpa de les falsificacions. Un 80% d’elles entren per via marítima a la província d’Alacant, provinents en la seua majoria del sud-est asiàtic.

Les falsificacions afectes especialment a sectors que basen bona part de la seua producció en el disseny i la seguretat. Entre ells es troba el jogueter, un dels principals a la sub comarca de la Foia de Castalla. Mentre les empreses jogueteres de la zona inverteixen en desenvolupar productes innovadors, atractius, sostenibles i segurs, les falsificacions -denúncien des de l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ)- es salten tots aquests passos. Un fet que redunda en menys capacitat recaptatòria per a l’Estat; en menys ocupació per a la zona degut a la caiguda de beneficis de les empreses; i sobre tot un risc per als consumidors -en la seua majoria xiquets- per l’incompliment de les mesures de seguretat en les falsificacions.

Les mesures per a detectar i aturar el tràfic de productes falsificats necessitat, segons els jogueters, de més recursos. D’una banda, només el 2% dels contenidors de transport marítim és inspeccionat, deixant obertes moltes possibilitats de fer entrar falsificacions a la Península. Però, d’altra, també consideren insuficients les sancions a comerços que fan negoci amb les falsificacions. Denúncien que la majoria d’aquestes deteccions ni tant sols arriben a ser sancionades.

La proliferació de falsificacions a nivell global ha provocar que la EUIPO cride a prioritzar la lluita contra el seu comerç arreu del món.