Home Societat El PGE alcoià busca una ciutat compacta, per a vianants i sense...

El PGE alcoià busca una ciutat compacta, per a vianants i sense més urbanitzacions perifèriques

942
0
SHARE

La fase d’al·legacions del PGE per a la ciutat d’Alcoi ja ha conclòs per a un document que preveu una ciutat compacta cara al futur, amable amb els vianants i que faça de la rehabilitació de llars i la construcció sobre els solars urbans existents el seu model de creixement. El document també rebaixa l’estimació de creixement poblacional als 65.000 habitants en un document que espera començar a veure la llum a finals del present exercici.

Des de l’anterior legislatura, la ciutat d’Alcoi tracta d’enllestir el document sobre el que orbitarà el seu desenvolupament futur al llarg de les properes dècades. El PGOU que està vigent a dia de hui té vora 3 dècades d’antiguitat i està considerat desfasat, pel que l’Ajuntament porta temps tractant de consensuar un nou document que adapte Alcoi al futur, donant la mà a les noves tendències urbanístiques i de funcionament urbà, com la Smart City. Un document que ja ha rebut les al·legacions dels ciutadans i que comença a entreveure els seus eixos fonamentals.

Hagut compte de que l’orografia alcoiana és complicada com per a preveure un creixement en extensió, l’Ajuntament ha fet de la idea de ciutat compacta una de les banderes del nou Pla General Estructural. Poques són les zones d’expansió urbanística per a l’Alcoi del futur, però prous són les zones de la ciutat amb solars o immobles rehabilitables en els que poder construir. Per això, la rehabilitació i l’aprofitament dels espais buits a tot el casc urbà són les línies d’actuació que preveu el PGE, al que encara li queda la fase d’aprovació per part de les diferents Conselleries.

Les darrers estimacions que barallen els tècnics d’Urbanisme a Alcoi parlen d’un creixement de la ciutat que rebaixa l’establert anteriorment dels 70.000 als 65.000 habitants. Un fet que no farà necessari, consideren des del Consistori, expandir les àrees urbanitzables més enllà del casc urbà. El que sí es crearan, si el document és aprovat tant pel govern valencià com pel plenari alcoià, són zones verdes i dotacions urbanes. Tot dins d’un document que preveu estar completament redactat a finals d’any per a començar el periple d’obtenir vist i plaus, per a aplicar-lo a partir de la propera legislatura i durant, al menys, 2 dècades.

Totes les modificacions del model urbanístic alcoià es faran seguint les línies d’actuació relacionades amb l’Smart City i l’Estratègia Urbana de Desenvolupament Sostenible.