Home Alcoià El Pla Antidespoblament porta 76 brigadistes a les comarques per a fixar...

El Pla Antidespoblament porta 76 brigadistes a les comarques per a fixar la població i evitar focs

837
0
SHARE

El Pla Antidespoblament de la Generalitat Valenciana per a zones rurals ha permès la contractació de 76 persones que integraran les brigades rurals de prevenció. Cossos que arriben a 15 localitats de la muntanya alacantina amb una doble finalitat: prevenir incendis forestals, i fixar la població a aquestes àrees aportant nous veïns.

Fa uns mesos, la Generalitat Valenciana activava una mesura pensada per a aturar la pèrdua de població que pateixen algunes zones, especialment rurals, a les tres províncies del País Valencià. Es tracta d’una de les prioritats de l’administració regional, que a banda de lluitar contra el despoblament, també facilita altra mesura de prevenció a aquestes àrees, habitades per nuclis poblacions d’escàs tamany. Al tractar-se d’àrees rurals poc poblades i amb gran quantitat de massa forestal, evitar incendis es converteix també en una necessitat.

D’ací que la primera mesura presa per l’agència Avant, encarregada d’habilitar mesures contra el despoblament, haja sigut la contractació de persones que integren diferents brigades forestals. El pla compta amb una dotació de vora 17 milions d’euros per a crear aquestes brigades, que composen entre 4 i 28 efectius en funció de les condicions de la destinació, i que arriben a fins a 165 localitats de tota la regió, on han sigut contractades un total de 1064 persones. En el cas de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, són 15 els pobles que s’han acollit a aquesta mesura. 13 d’ells pertanyen a la comarca del Comtat i els dos restants a la de l’Alcoià, on aquest pla ha permès la contractació de 76 persones que integren cadascuna de les brigades forestals.

El pla es desenvolupa gràcies al treball conjunt de la Conselleria d’Agricultura, el Servef i l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, i inclou l’equipament amb que les brigades operen a cada localitat de destí. La finalitat que es busca és, d’una banda, ajudar a impedir la pèrdua de població a nuclis rurals, on arriben nous veïns gràcies a la creació de les brigades; i d’altra banda, executar actuacions en l’entorn forestal que previnguen els incendis forestals.

A les 15 localitats de la muntanya alacantina dotades amb aquestes brigades s’han dut a terme diferents actuacions que han avarcat fins a 27 hectàrees, la majoria d’elles al Comtat. Els principals treballs es centren en desbrossaments i neteges en zones forestals i agrícoles, així com en els límits entre els termes municipals de les poblacions.