Home Alcoià El pressupost per a Sanitat Universal de 2023 preveu contractar vora mil...

El pressupost per a Sanitat Universal de 2023 preveu contractar vora mil sanitaris més i 520M€ per a inversions

0
SHARE
Ambulàncies a les portes de l'hospital Verge dels Lliris d'Alcoi.

El Conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha comparegut a les Corts Valencianes per explicar els pressupostos que es destinaran a la sanitat valenciana l’any 2023 i que pugen a 8.258 milions d’euros. Fet que suposa un increment del 5,36% i uns 420 milions d’euros més respecte l’any anterior. “Es tracta d’una xifra que augmenta un 50% i 2.765 milions més respecte dels comptes del 2015”, ha assegurat Mínguez.

Durant la seva intervenció, el Conseller de Sanitat ha destacat que “durant l’any que ve dedicarem gran part del pressupost a millorar les infraestructures sanitàries i a dotar els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana del millor equipament tecnològic. A més, crearem 995 places més per augmentar el personal de la sanitat pública i adequar les plantilles a les necessitats assistencials actuals”.

En aquest sentit, Miguel Mínguez ha explicat que “el 2023 hi haurà un pressupost històric en inversió per a la sanitat valenciana, que es tradueix en 520 milions d’euros, fet que suposa 8 vegades més que l’any 2015 i dues vegades i mig més que el 2021”. Així mateix, respecte a aquest any 2022 augmenta un 20%, fet que suposa 85 milions d’euros més. El conseller ha indicat que “en aquests moments ja hi ha adjudicades obres per valor de 415 milions dʻeuros, mentre que lʻany 2015 eren 12 milions, i per això l’obra en execució és actualment 34 vegades superior a la de fa set anys”.

D’altra banda, Miguel Mínguez ha assenyalat que “els comptes de l’any que ve presten especial atenció a la dona, amb noves mesures orientades a la prevenció i la millora de l’assistència sanitària en totes les etapes de la vida. L’any vinent es posarà en marxa la construcció de la primera casa de parts de la Comunitat Valenciana, que s’ubicarà a l’Hospital de la Plana. Així mateix, està previst estendre el Test Prenatal No invasiu a totes les dones, que seran uns 37.000 a l’any.

En quant a prevenció de càncer, s’augmentarà l’edat del cribratge de càncer de mama fins als 74 anys i s’estendrà de forma sistemàtica el cribratge de càncer de coll d’úter en les dones entre 25 i 65 anys. D’altra banda, per a la millora del diagnòstic s’adquiriran sis mamògrafs digitals i s’implementaran projectes d’intel·ligència artificial.

Quasi mil professionals sanitaris

Sanitat Universal ha detectat mancances en el sistema sanitari que han sigut revelades per la pandèmia. Pel que fa al personal sanitari, el conseller de Sanitat ha anunciat que “crearem 995 places noves el 2023, que se sumaran a les 6.000 places estructurals que ja s’han previst enguany”. D’aquestes 6.000 places, ja se n’han creat en una primera fase 5.166, i actualment s’estan tancant els tràmits per tancar la segona fase i contractar 842 places fins a arribar a les 6.008.

En concret, en despeses de personal el 2023 es destinaran 3.688 euros milions d’euros. “Són 1.243 milions d’euros més que el 2015, cosa que suposa destinar ara a les retribucions dels professionals sanitaris un 50% més que fa 7 anys” ha assenyalat el conseller. El nou personal permetrà la posada en marxa de l’Hospital d’Ontinyent, el CSI Rois de Corella de Gandia, el CSI de Sueca i reforçarà l’ampliació de les urgències i la unitat de curta estada de l’Hospital Doctor Balmis, així com el servei de lessions medulars a l’Hospital La Pedrera de Dénia. A més, permetrà el desenvolupament del Pla de Salut Mental i la posada en marxa dels hospitals de dia infantojuvenils.

D’altra banda, el conseller ha destacat “l’esforç, no només per incrementar la plantilla, sinó per garantir una estabilitat més gran de l’ocupació en l’àmbit del sistema sanitari en tramitar les oposicions i concursos de més de 20.000 places que permetran reduir la temporalitat”. Quant a personal sanitari resident, per a l’any 2023 es destinaran 36 milions d’euros més, cosa que permetrà augmentar el personal en formació en 303 professionals.

Salut Mental i Atenció Primària

Una de les àrees que es reforçarà l’any que ve serà la Salut Mental, ja ubicada en “un lloc prioritari per a l’agenda del sistema valencià”, segons Mínguez. Per això, l’any que ve es destinaran 40 milions d’euros per al desenvolupament del Pla d’Acció, cosa que permetrà la posada en marxa d’hospitals de dia infantojuvenils i més equips d’intervenció comunitària. A més, s’engegarà un hospital de dia per a població adulta orientat a persones amb trastorns de l’alimentació o de personalitat.

Miguel Mínguez ha ressaltat la importància que ha tingut durant la pandèmia i té l’Atenció Primària per al sistema públic sanitari. Per això, s’invertiran 112 milions d’euros al Pla d’Atenció Primària, de manera que permeta millorar els recursos, les infraestructures i assolir una capacitat resolutiva més gran dels centres de salut gràcies a les noves tecnologies i la disminució dels tràmits burocràtics.

D’aquesta manera, actualment està en tramitació la licitació de 2.300 nous equips mèdics per als centres de salut, i el 2023 s’invertiran 57 milions d’euros per crear xarxes entre els diferents hospitals per fer cirurgia robòtica i de radioteràpia intraoperatòria. A més, Sanitat invertirà 41,5 milions d’euros en programes de tecnologia de la informació per avançar en el procés de transformació digital, i per continuar renovant els equips informàtics de primària i especialitzada.

Així mateix, s’invertiran 14 milions d’euros per implantar un sistema de monitoratge de crítics i 6 milions més per a una aplicació que ofereixi en una única interfície d’usuari informació agregada de tots els sistemes d’informació. Així mateix, un altre dels aspectes assistencials en què es treballarà és la reducció de la llista d’espera quirúrgica. Per això, ja s’han posat en marxa els equips de control de demora a tots els departaments.

A més, s’han iniciat tràmits perquè els pacients puguin operar-se a la sanitat privada si previsiblement ja se sap que han d’esperar més de 60 dies. En aquest sentit, el 2023 s’incrementa el pressupost de 15 a 22 milions per a derivacions d’intervencions al sector privat, i el pla d’autoconcert s’incrementa de 16 a 25 milions.

Equipament i infraestructures

Del total de pressupost en inversió sanitària, 443 milions d’euros es destinen a la construcció i la millora de les infraestructures sanitàries per impulsar el Pla Crèixer Més d’Infraestructures i desenvolupar els plans d’Atenció Primària i de Salut Mental. D’aquesta manera, del total del pressupost, 105 milions d’euros es destinen a atenció primària (un 18,7% més), 307,38 milions d’euros per a atenció especialitzada (un 22,8% més) i 30,8 milions per Salut Mental i per als centres de Mitjana i Llarga Estada (un 8,07% més).

Pel que fa a infraestructures, es preveu ampliar l’Hospital d’Oriola, ampliar l’Hospital de la Marina Baixa, el nou bloc quirúrgic de l’Hospital d’Elx i l’ampliació de l’Hospital de Torrevella. A més, es duran a terme millores als hospitals Doctor Balmis d’Alacant, Sant Joan, Alcoi o Elda. Pel que fa a centres de salut es realitzaran obres al centre de salut del carrer Girona, Condomina, Pau II i Garbinet d’Alacant, Racó de Loix a Benidorm, Petrer II o la Bassa a Alcoi.