Home Alcoià Sanitat Universal anuncia més de 10.000 contractacions d’infermeres per a reforçar hospitals...

Sanitat Universal anuncia més de 10.000 contractacions d’infermeres per a reforçar hospitals i Atenció Primària

0
SHARE
Una infermera a atén a un pacient a una de les instal·lacions sanitàries valencianes.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública reforçarà i consolidarà les plantilles d’infermeria amb un total de 10.042 places -1.889 de nova creació i 8.153 vinculades a processos d’estabilització- dins dels tres processos iniciats tant per incrementar la plantilla actual del sistema valencià de salut, com per reduir la temporalitat a l’ocupació. Així ho ha destacat la titular de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, que ha recordat els tres processos d’increment i millora de la qualitat de l’ocupació pública que hi ha en desenvolupament a la sanitat pública valenciana.

“Estem immersos en un procés de creació de 6.000 places, de moment, en una primera fase amb l’augment de 5.100 places estructurals; a més d’exàmens corresponents a les ofertes d’ocupació pública del 2017, 2018 i 2919 i estabilització del 2019, que sumen 11.850 places i hem aprovat un procés de 10.000 places més, de les quals més de 9.000 s’adjudicaran per concurs en el marc de l’anomenada Llei Iceta”, ha assenyalat la consellera.

“És el major esforç en creació i estabilització de personal realitzat a la sanitat valenciana des de la seva creació”, ha indicat Ana Barceló. Així mateix, la màxima responsable de la sanitat valenciana ha destacat que els infermers i infermeres “no només són fonamentals a nivell assistencial, proporcionant la cura integral i suport als pacients i les seues famílies, sinó també en la prevenció de la malaltia, la promoció de la salut, la intervenció comunitària, la docència i la investigació”.

Dia de la Infermeria i reivindicacions

Barceló ha realitzat aquestes declaracions amb motiu de la celebració el 12 de maig del Dia Internacional de la Infermeria, que commemora el naixement de la infermera anglesa Florence Nightingale, considerada la creadora de la infermeria moderna, i aquest any té el lema ‘Infermeres: Una veu per liderar – Invertir en infermeria i respectar els drets per garantir la salut global’.

Precisament coincidint amb aquesta efemèride, el Col·legi d’Infermeria d’Alacant ha llançat una demanda cap a Sanitat Universal. Des de l’ens lamenten que la ratio d’infermeres per habitant és inferior a la que seria idònia. De fet, argumenten que les contractacions no seràn suficients per a arribar a la mitjana nacional, on la Comunitat Valenciana ocupa el lloc 13, comptant amb les contractacions anunciades per la conselleria. Tot i això, segons el Col·legi d’Infermeria, serien necessàries encara més de 200 contractacions d’infermeres per a arribar a la mitjana, i més encara -afirmen- per a prestar un servei adequat.

Una de cada 3 contractacions per a infermeria

Una de cada tres places de les 5.100 que, en una primera fase, incrementaran la plantilla del sistema valencià de salut, són d’infermeria. En concret, de les 1.889 places d’infermeria de nova creació, 1.215 són per reforçar les plantilles dels hospitals i 599 per a Atenció Primària i Comunitària. Així mateix, 44 d’aquestes places són infermeres de salut mental i 30 infermeres de salut pública.

Consolidació de més de 8.000 places

Per la seva banda, en els processos selectius de les OPE del 2017, 2018 i 2019 i estabilització del 2019, de les 11.850 places convocades, 4.827 són d’infermeria. D’aquestes, 4.530 places són per a infermer d’institucions sanitàries; 26 per a infermer/a especialista en Salut Mental; 3 per a infermer/a especialista en Medicina Familiar i Comunitària; 177 per a infermer/a especialista en Obstètric-Ginecologia; i 91 per a infermer/a SAMU.

Finalment, de les 9.745 places d’ocupació pública que s’oferiran després de l’aprovació del projecte de decret del Consell que regularà la temporalitat, per establir un màxim de temporalitat estructural d’un 8%, 3.326 places són d’infermeria. Aquest decret del Consell adaptarà les ofertes d’ocupació pública aprovades i pendents de convocatòria a la nova Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública, així com l’oferta d’ocupació pública (OPE) corresponent a l’any 2022.

D’aquestes 3.326 places d’infermeria, 3.103 són per a institucions sanitàries; 131 per a infermer/a especialista en Obstètric-Ginecologia; 47 per a infermer/a SAMU; 23 per a infermer/a especialista en Salut Mental; 12 per a infermer/a especialista en Medicina Familiar i Comunitària i 10 per a infermer/a d’Empresa/Treball.