Home Benilloba El Síndic de Greuges crida a Ajuntament de Benilloba i Conselleria de...

El Síndic de Greuges crida a Ajuntament de Benilloba i Conselleria de Cultura a protegir el Molí del Salt

529
0
SHARE

La força de les corrents d’aigua que recorren bona part de les valls que travessen les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla ha provocat la construcció d’una gran quantitat d’edifics per a aprofitar-la. Entre ells destaquen els molins, que aprofitaven el moviment de l’aigua per a fer girar engranatges amb els que posar en marxa màquines quant encara no existia una xarxa elèctrica com a tal.

Però amb els anys i les millores en el subministrament energètic, aquestes infrestructures han anst deixant-se de banda i, per tant, han acabat degradant-se. Hi ha exemples visibles a la ciutat d’Alcoi, amb el cas de les fàbriques abandonades del Molinar que es tracten de recuperar. I també a Beniloba, amb el Molí del Salt, ubicat a un paratge que destaca per la cascada del riu Frainos.

Aquesta propietat és de titularitat privada i porta anys sense rebre treballs de conservació tot i comptar amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Una figura que deuria facilitar la seua protecció com a element patrimonial, cosa que no ocorre en l’actualitat. Un fet que podria canviar després de que el Síndic de Greuges haja emès una petició tant a l’Ajuntament de Benilloba com a la Conselleria de Cultura per a que actuen per a protegir aquest immoble.

El Molí del Salt, a banda de la casca del riu, està composat per l’edifici que albergava l’antic molí, que es troba en situació semi ruïnosa. La petició del Síndic intenta precisament aturar la seua degradació, tot i que la titularitat privada de l’immoble pot suposar un entrebanc a l’hora d’enllestir accions en ares de la seua conservació.