Home Alcoià Un estudi de la UA estableix que el soroll de la pólvora...

Un estudi de la UA estableix que el soroll de la pólvora dels Moros i Cristians en primavera minva la població de teuladins

732
0
SHARE

Un estudi ha constatat que la població de teuladins juvenils disminueix en les poblacions que celebren les festes de Moros i Cristians durant l’època de cria a causa del soroll generat per l’ús de la pólvora, petards i focs artificials. “Als teuladins els causa tal estrès, que abandonen els nius, deixen d’incubar els ous, de donar menjar als pollets o aquests cauen dels nius”, ha explicat Edgar Bernat-Ponce -Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, Universitat de València-, l’autor de la investigació juntament amb Germán Manuel López-Iborra, professor del departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant (UA), i José Antonio Gil-Delgado, també de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València. La investigació, titulada ‘La contaminació acústica de les festes tradicionals redueix la producció de juvenils d’un ocell bioindicador urbà’, l’ha publicada la revista internacional Environmental Pollution.

L’estudi s’ha realitzat en deu poblacions diferents de la Comunitat Valenciana en què se celebren festes de Moros i Cristians, cinc durant els mesos d’abril i maig, quan els teuladins coven els ous i crien els pollets, mentre que les altres les celebren fora d’aquest període. Així, es van comparar Banyeres de Mariola amb Bocairent; Onil amb Castalla; Muro d’Alcoi amb Cocentaina; Petrer amb Villena, i, finalment, Alcoi amb Ibi, tenint en compte que entre les dues localitats hi ha menys de vint quilòmetres de distància amb la finalitat que la seues condicions climàtiques foren el màxim de semblants.

Tal com explica Edgar Bernat- que està fent la seua tesi en la UV- el treball de camp s’ha realitzat fent un comptatge dels juvenils, individus nascuts aquell any, que es trobaven en una àrea de cent metres al voltant del recorregut dels principals actes festers quinze i trenta dies després que acabaren. Això permetia obtenir un ràtio juvenils/adults que serveix com a indicador de la productivitat juvenil. Però, a més, l’aturada causada per la pandèmia ha donat als investigadors l’oportunitat de tornar a analitzar el nombre de cries en totes les poblacions. Han pogut observar que, efectivament, ja no hi ha cap diferència significativa entre les poblacions comparades i que, a més, el confinament no ha incrementat el nombre de juvenils en les localitats control.

Després d’analitzar les dades, la conclusió és clara. “La contaminació acústica generada pel soroll de les festes a la primavera redueix el nombre de juvenils de teuladí comú”, comenta el professor López-Iborra, que puntualitza que aquest estudi no pretén que desapareguen les festes de Moros i Cristians, però sí que hauria de servir per a potenciar altres accions que compensen la reducció d’exemplars millorant el disseny de característiques de l’hàbitat urbà que afecten la biodiversitat, com el dels parcs, per exemple, utilitzant sempre gespa natural en lloc de l’artificial, o dels edificis, com el tipus i senyalització de les vidrieres, que és una de les principals causes de mort per impacte en els ocells. “Cal mitigar aquest descens d’alguna manera, ser conscients de la riquesa i la biodiversitat que hi ha en els pobles i ciutats i fer una planificació urbana en conseqüència”, ha assegurat l’expert.