Home Alcoià El tèxtil espanyol acudeix a Brussel·les per a negociar ajudes a la...

El tèxtil espanyol acudeix a Brussel·les per a negociar ajudes a la sostenibilitat i denunciar traves aranzelàries

590
0
SHARE
Representants del tèxtil espanyol -amb presència de les comarques- durant la seua visita a Brussel·les.

Una delegació espanyola formada pel Consell Intertèxtil Espanyol, la Confederació ModaEspanya i l’Observatori del Sector Tèxtil i de la Moda -en representació del sector tèxtil i de la moda a Espanya- s’ha reunit durant dos dies a Brussel·les amb la Comissió i el Parlament europeus, per tal de traslladar als reguladors les prioritats, preocupacions i interessos del mercat espanyol.

Sobre la taula també ha estat la necessitat de temps i d’ajuda, per part de les institucions, perquè la normativa sobre tèxtil sostenible i Ecodisseny, que s’està elaborant, ajude a millorar la indústria i en garanteixi el futur. A més, la delegació ha traslladat els problemes de les barreres comercials que el sector espanyol està trobant a països com Turquia o el Marroc, dos mercats clau per a la moda espanyola.

Aquestes trobades han estat organitzades per l’eurodiputada del PSPV-PSOE Immaculada Rodríguez-Piñero, que ha valorat la “importància que el sector haja viatjat unit a Brussel·les, perquè junts són més forts i seran més tinguts en compte per la Comissió i el Parlament a les regulacions”. Rodríguez Piñeiro ha determinat que “la missió ha estat un èxit i la indústria de la moda espanyola ha pogut traslladar de primera mà les seves preocupacions i propostes als que prendran les decisions”.

L’eurodiputada ha animat el sector a continuar treballant des d’Euratex i a continuar col·laborant amb les institucions en l’elaboració dels millors reglaments i en la lluita contra les barreres comercials i la competència deslleial de tercers països. El president del Consell Intertèxtil Espanyol, Pepe Serna, ha assenyalat la importància “d’estar presents a Brussel·les per defensar els interessos del tèxtil i la moda espanyola”.

Ajudes per a la transició verda

Igualment, ha explicat que el sector està compromès amb la transició verda, però que “necessita temps i col·laboració de les institucions per complir els objectius que ens ajuden a salvar el planeta sent més competitius a nivell internacional. Hem traslladat als reguladors les nostres prioritats, preocupacions i interessos per ajudar que les normatives que s’estan elaborant ajuden a generar una millor indústria i a garantir el futur de la fabricació made in UE”.

La delegació espanyola s’ha reunit amb la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea i l’equip que està elaborant la normativa sobre Ecodisseny, tèxtil i economia circular. A la reunió, els representants del sector han pogut explicar la seva visió sobre com ha de ser la nova normativa i han demanat col·laboració a les institucions perquè la indústria es puga adaptar als canvis que proposen d’una manera eficient i sense perdre competitivitat.

Traves amb els aranzels

Un altre punt important de l’agenda ha estat la trobada amb la Direcció General de Comerç de la Comissió Europea, en què la delegació ha denunciat els problemes detectats en mercats estratègics per al tèxtil espanyol com a Turquia o Marroc.

A més, ha aconseguit traslladar la seva preocupació davant l’increment de barreres comercials no aranzelàries, i ha obtingut el compromís de la Comissió de viatjar a Espanya a reunir-se amb els empresaris per treballar en el nou sistema de denúncia ràpida que impulsen les institucions europees.

Així mateix, al Parlament Europeu, la delegació espanyola ha estat amb els diputats de les comissions de Medi Ambient i Mercat Interior, respectivament. Tots dos s’han compromès a estudiar i treballar amb el sector per incloure-hi esmenes a la regulació relacionades amb la millora de la normativa d’Ecodisseny i la futura coordinació de duanes.

Presidència espanyola de la UE

Finalment, la delegació ha mantingut una trobada amb el conseller d’Indústria de la Representació d’Espanya davant la UE, Alberto Ruiz, amb qui ha acordat coordinar-se per defensar els interessos del tèxtil i de la moda espanyola a les negociacions interinstitucionals que tindran lloc després del estiu coincidint, a més, amb la presidència espanyola de la UE.

Aquesta trobada de la delegació del tèxtil espanyol té com a clar objectiu continuar treballant per al sector, per aconseguir la transformació de la indústria tèxtil i de la moda complint amb la normativa europea i garantint-ne la competitivitat.