Home Alcoià El tèxtil trasllada al Govern central les inquietuds del sector en quant...

El tèxtil trasllada al Govern central les inquietuds del sector en quant a ajudes i noves legislacions

0
SHARE
Els representants del CIE junt amb Rebeca Torró.

Representants del Consell Intertèxtil Espanyol (CIE) han mantingut la primera trobada des del nomenament de la Secretària d’Estat d’Indústria, Rebeca Torró, amb l’objectiu d’exposar-li les necessitats i inquietuds que té el sector per fer front als reptes i les noves legislacions que afecten la indústria de manera global. Al costat del seu president, Pepe Serna, la comitiva empresarial ha estat composta pels membres del Comitè Executiu de CIE, León Grau, José Ramón Revert, Josep Moré i Salomé Beneyto, secretària general del Consell Intertextil Espanyol.

Entre els temes exposats sobre la taula , s’han tractat les properes convocatòries d’ajudes a què pot accedir el sector, com les incloses als PERTE d’Economia Circular, de Descarbonització, i de Digitalització del Cicle de l’Aigua i que, segons el CIE, poden ser d’ajuda per a les empreses que s’han d’adaptar a les noves normatives en un curt termini.

Així mateix, davant la proximitat de la convocatòria de Suport a Agrupacions Empresarials Innovadores, com són les entitats components del CIE, Ateval i Texfor, consideren important que es seguisca incrementant, com a l’any anterior, la dotació de la convocatòria.

Finançament ICO

De la mateixa manera, s’ha tractat la necessitat d’incentivar línies de finançament per a la renovació d’actius industrials i la importància de la dotació de fons per a ICO o les millores a la línia Programa de Suport a la Inversió Industrial Productiva. Els representants empresarials han volgut aprofitar la trobada per agrair els fons rebuts per les empreses gas intensives de finals del 2023 i principis del 2024.

Des del CIE s’ha demanat celeritat en les gestions administratives pera  poder posar en marxa nous projectes d’energies renovables, ja que els retards de l’Administració també retarden l’obtenció d’ajudes públiques per incentivar aquestes activitats. En aquest sentit, i encara que les competències són autonòmiques, la secretària d’Estat ha mostrat el seu compromís de traslladar les inquietuds del sector a les autoritats competents.

D’altra banda, s’han tractat els problemes que suposa per a les empreses la Llei Crea Creix -de creació i creixement empresarial- amb el compliment dels terminis mitjans de pagament. Una situació que, segons exposen des de CIE, deriva en la impossibilitat de poder acudir a convocatòries d’ajudes públiques. En aquest sentit, li han sol·licitat mesures de flexibilitat per poder complir els terminis.

Contractes públics

Rebeca Torró, ha assenyalat que és coneixedora de les dificultats que està suposant per a alguns sectors i que així s’ha traslladat al Parlament Europeu. De la mateixa manera, els representants tèxtils han assenyalat que amb la Llei de Contractes del Servei Públic, els sectors industrials com el tèxtil estan en situació de clar desavantatge en els concursos públics, ja que, de forma generalitzada, es prioritza la variable preu.

Respecte a això, han recordat que des d’Ateval es va desenvolupar un estudi on es posava en valor la producció nacional, i s’analitzava com amb la situació actual de la legislació podien plantejar-se els plecs per incloure noves fórmules de baremació. Un estudi que han facilitat a la representant del Ministeri. Per la seua banda, la secretària d’Estat, coneixedora del sector i conscient del gran esforç i inversions realitzades per les empreses durant la pandèmia per al subministrament de tèxtils sanitaris, s’ha mostrat oberta a escoltar i estudiar les propostes del sector.

El president del CIE, Pepe Serna, ha valorat positivament l’atenció i la predisposició a ajudar per part de l’Administració amb les empreses tèxtils, i insisteix en la necessitat de “treballar de la mà per poder fer front a tots els reptes que planteja el futur de la indústria a nivell global i que requereixen inversions i agilitat administrativa”.