Home Alcoià Els ajuntaments del Consorci de Residus Terra s’estalvien el pagament d’un trimestre...

Els ajuntaments del Consorci de Residus Terra s’estalvien el pagament d’un trimestre del cost dels ecoparcs

0
SHARE
Un instant del darrer plenari del Consorci Terra celebrat al Palau de la Diputació Provincial d'Alacant.

El Consorci Terra va celebrar aquest passat dilluns la darrera Junta General d’aquesta legislatura en una sessió que va tenir lloc al palau Provincial de la Diputació d’Alacant i en què tots els assumptes de l’ordre del dia van tirar endavant per unanimitat o per majoria, i sense cap vot en contra dels integrants. Consens fruit del treball per assolir una millora substancial en la gestió dels residus de l’àrea on opera l’entitat, les comarques del Comtat, l’Alacantí i l’Alcoià.

Un dels punts de l’ordre del dia va ser l’aprovació d’una modificació de crèdit finançada íntegrament amb el romanent de tresoreria procedent de la liquidació del pressupost de l’exercici 2022. La destinació d’aquests diners és el pagament d’un trimestre del manteniment de la xarxa d’ecoparcs, que s’estalviaran els ajuntaments. En aquest sentit, cal destacar que en l’escàs temps de funcionament de la xarxa consorciada ja hi ha registrats 15.000 usuaris i 700 empreses.

Estalvi per als ajuntaments

La Presidenta del consorci i Alcaldessa de Xixona, Isabel López ha assenyalat que “una de les nostres prioritats ha estat facilitar la tasca dels ajuntaments amb vista a la millor gestió dels residus i també controlar al màxim la despesa. Estar rebent subvencions per part de la Generalitat Valenciana i Fons Next Generation ens permet gestionar molt millor els nostres recursos i això s’ha traduït en poder proposar i aprovar que els ajuntaments estalvien tot un trimestre en la gestió dels ecoparcs. Això, sense dubte, és molt ben rebut per part de tots i dóna mostres del gran treball de gestió i de control que es fa per part del Consorci”.

Així mateix, s’ha modificat el sistema de càlcul dels percentatges de rebuig a abocador per a la determinació de la base imposable de l’impost estatal sobre el dipòsit de residus a abocadors, de manera que els consistoris també pagaran menys per aquest concepte a partir d’ara, ja que l’antic càlcul estimava en un 40% el rebuig a abocador quan segons es desprèn dels Plans de Caracterització duts a terme aquest és entre el 25% i el 40% en funció del municipi.

Menys quantitat de residus

“Crec important també posar en valor la gran feina que estan fent els ajuntaments amb la col·laboració dels veïns. Gràcies a això al Consorci podem dir hui que va a abocador menys del que permet la Llei. És a dir, estem millorant quant a control i eficiència en la recollida de residus. Si la Llei permet un 40% estem per sota i amb capacitat fins i tot per millorar encara aquests resultats. Vull animar tothom que col·laborin perquè és possible fer-ho encara millor. I l’objectiu és que a abocador arribi com a mínim millor”, ha afirmat López.

Finalment, es va donar llum verda a la contractació de subministrament d’equipaments per a la xarxa d’ecoparcs del Consorci mitjançant fons de la Generalitat Valenciana, en concret per a premses compactadores de film, autocompactadores de cartró, una trituradora de poda, rodets compactadors, un vehicle híbrid-elèctric amb punt de càrrega, marquesines per als residus especials i RAEEs, i infraestructures prefabriques per a latenció dusuaris destinades a diversos ecoparcs.