Home Alcoi Els Ajuntaments revisen els protocols de prevenció de l’onada de calor i...

Els Ajuntaments revisen els protocols de prevenció de l’onada de calor i recomanen mesures per fer front a les altres temperatures

332
0
SHARE
Cartell onada de calor

Davant la previsió d’una nova onada de calor que pot elevar les temperatures per damunt dels 40 graus durant els propers dies, segons la previsió de l’Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET), Ajuntaments com Alcoi o Ibi han volgut recordar a la ciutadania mesures que poden seguir per evitar riscos.

Així en el cas d’Alcoi, han revisat els protocols amb les empreses concessionàries de serveis i recorda les recomanacions per a evitar afeccions per colps de calor tant en persones com en animals de companyia.

La regidora de Transició Ecològica, Teresa Sanjuan, es va reunir a principis d’aquesta setmana amb l’empresa Foment de Construccions i Contractes (FCC), adjudicatària del servei de neteja i recollida de Residus Sòlids Urbans, per a analitzar el protocol davant possibles onades de calor i evitar els colps de calor entre la plantilla.

L’empresa va explicar que algunes de les mesures d’aquest protocol ja s’estan implementant des del passat 1 de juny, entre elles, avançar el torn de matins a les 6:00 hores. En general, s’adequa la jornada de treball per a disminuir l’activitat en hores de major exposició solar i es planifiquen les tasques de major esforç perquè es facen en els moments de menys calor. Els torns de vesprada passen al matí i l’activitat s’interromp a migdia. Tal com es va acordar amb l’ajuntament, uns certs serveis, com el desbrossament, s’interrompen a partir de les 11.00 hores per a prioritzar labors de menor exposició.

S’estableixen xicotetes pauses en llocs d’ombra i s’evita l’exposició de treballadores embarassades. A més, es planifiquen períodes d’aclimatació per a la plantilla de nou ingrés o que han estat fora del lloc per més de nou dies.

Finalment, l’empresa recomana al seu personal una hidratació i alimentació adequades, prioritzar llocs frescos i amb ombra i evitar l’exposició solar directa, utilitzant gorres i protecció solar. En aquest sentit, s’han instal·lat dispensadors de protecció solar en totes les instal·lacions. També es revisa que tots els vehicles disposen d’aire condicionat i s’evita l’escombratge manual en el servei de vesprada.

D’altra banda, des del consistori s’ha traslladat a les brigades municipals recomanacions en aquest mateix sentit, per a evitar l’exposició de la plantilla en les hores de màxima calor.

Segons destaca la regidora Teresa Sanjuan “la prioritat del consistori és assegurar les condicions dignes a tots els treballadors i la seguretat de la ciutadania en general. Insistim en la prevenció però a més, treballem en una planificació estratègica per a aconseguir que la ciutat siga més resilient davant el canvi climàtic i estiga millor preparada per a afrontar i contrarestar els seus efectes, amb diversos projectes de renaturalització, creació i millora d’espais verds”.

 

MESURES DE PREVENCIÓ

 Qui té més perill davant d’una “onada de calor”?

* Els menors de 5 anys.

* Les persones majors de 65 anys.

* Persones amb obesitat.

* Persones realitzen una activitat que requerisca esforç físic.

* Persones malaltes o que estiguen prenent determinats medicaments.

 

Què es pot fer els dies molt calorosos?

*Beu abundant aigua i líquids. Però atenció: no són adequades les begudes alcohòliques o amb cafeïna, mentre que les begudes per a esportistes sí que són recomanables.

*Aporta sals minerals al teu cos. A través de begudes, per reemplaçar les pèrdues que es produeixen amb la suor. Si tens restringit el consum de sal, consulta el teu metge.

*Menja en xicotetes quantitats. Preferentment, és convenient fer un menjar ric en fruites i verdures.

*Utilitza roba fina, lleugera, de colors clars, que cobrisca la major superfície.

*Utilitza protecció per als raigs solars

*Evita esforços físics innecessaris.

*Fes servir l’aire condicionat.

*Planeja les activitats diàries quan les temperatures no siguen elevades. Preferiblement al matí o capvespre.

*Vigila i extrema la precaució amb xiquets i gent gran, comprovant-ne l’estat i la ingesta de líquids.

*No deixeu mai xiquets, xiquetes persones grans o animals domèstics en un cotxe aparcat durant els períodes d’intens calor.

Des del departament de sanitat ofereixen algunes claus per a reconéixer els colps de calor. Cal estar atents a símptomes com la sequedat i la coloració roja de la pell, el pols ràpid, el dolor intens de cap, confusió o pèrdua de consciència. En cas d’urgència vital, es recomana telefonar al 112 i mentre arriba l’ajuda es pot emportar a la persona afectada a un lloc fresc i baixar-li la temperatura amb draps freds o amb un bany d’aigua freda. És important no donar a la persona de beure cap mena de líquid.

Respecte als animals de companyia, es recomana evitar els passejos en les hores centrals, de 12 a 18 hores, i en cap cas quan hi haja sol directe o quan la temperatura siga major a trenta graus. L’asfalt pot produir cremades en els coixinets de les potes.

Es recomana evitar els passejos llargs i portar sempre aigua fresca i neta per a donar-los. Si s’emporten en el cotxe, mai s’ha de deixar als animals a l’interior, encara que siga per un període de temps curt. I cal prestar especial atenció als cadells i als animals més majors, ja que tenen més dificultat per a regular la seua temperatura corporal.