Home Castalla Els empresaris proposen canviar les dates dels Moros i Cristians a Castalla

Els empresaris proposen canviar les dates dels Moros i Cristians a Castalla

1505
0
SHARE

Històricament, la major part de les Festes a cada població de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han tingut una data concreta que, en molts casos, prové de segles enrere. Però el ritme de vida modern, els canvis al mercat laboral i les successives crisis econòmiques -la de 2008 i l’actual- han minvat a diverses localitats la quantitat de festers. Molts d’ells no poden tindre dies lliures als seus respectius llocs de treball i es veuen obligats a prescindir de les Festes. Un fet que ha modificat els calendaris festers ja a poblacions de la zona, com Alcoi o Onil.

Ara, una més es planteja afegir-se a aquesta solució. Els empresaris a través d’IBIAE son qui plantejen a l’ajuntament de la ciutat de Castalla aquesta possibilitat. Aquest va ser uns dels temes tractats a l’última reunió amb la patronal de la Foia, IBIAE, que aglutina a bona part de les empreses castelludes.

Un canvi en el calendari d’aquesta guisa ajudaria -segons els seus defensors- a que les empreses no hagueren de tancar portes o impedir la participació dels seus treballadors en els festejos. IBIAE ha traslladat al consistori aquesta proposta. Per part del govern local no descarten aquesta possibilitat, però apunten que per dur-se a terme hauran de fer consultes a diferents col•lectius com el fester, el comercial, l’artístic o el social. A més a més, senyalen que el canvi tampoc pot produir-se fins que la situació actual per la COVID millore.

Aquesta proposta ja ha estat damunt la taula durant els darrers anys a Castalla, tot i que mai s’ha arribat a encetar el procés per a modidicar les dates. A localitats veïnes com Onil van ser els propis festers els que van votar si estaven d’acord amb el canvi de dades, que en aquest cas no va comportar una reducció de la quantitat de dies de Festa.