Home Destacats Els ens d’acció social d’Ibi alerten: o reben ja les subvencions o...

Els ens d’acció social d’Ibi alerten: o reben ja les subvencions o no podran prestar el servei pertinent als seus usuaris

0
SHARE
Centre Ocupacional Sant Pasqual d'Ibi, que atén a persones amb diversitat funcional.

Els serveis públics que es financen amb els impostos que paguen els ciutadans no arriben a cobrir totes les necessitats dels diferents col·lectius. Per exemple, les malalties mentals rarament solen estar ateses a centres públics per la manca de dotacions econòmiques per a aquests. La demanda d’aquest tipus de serveis supera per molt l’oferta, cosa que provoca que hagen de ser associaciacions sense ànim de lucre les que els presten.

Aquesta situació es dona a totes les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, on els propis familiars de les persones que necessiten atenció són les que integren i organitzen els ens de caire social que les atenen. Totes elles funcionen amb aportacions dels seus socis, donacions i, sobre tot, amb ajudes per part dels ajuntaments. Un retard en el pagament d’aquestes pot tindre efectes molt negatius en la seua operativitat i, per tant, en el servei que presten.

Retard inassolible

L’actual situació econòmica que viu l’Ajuntament d’Ibi ha comportat un retard en elpagament d’aquestes subvencions a associacions locals com AFA, AFEM, Acodip o Adibi. Totes elles atenen a desenes de persones que pateixen malalties com l’Alzheimer o diferents graus de diversitat funcional. Cap d’elles ha rebut a hores d’ara la subvenció municipal que permet el seu funcionament. Sense ella, els propis membres dels ens han d’aportar fons de la seua pròpia butxaca o aturar el servei.

Aquest fet ha comportat la publicació d’un manifest on els quatre ens socials iberuts demanen al Consistori garanties de que van a cobrar eixa subvenció per a no haver d’aturar les teràpies, tallers i atencions que presten als seus usuaris. Molts d’ells depenen en bona mesura d’aquests serveis per a tindre una vida digna que no poden aconseguir sense les atencions que reben.

Sense garanties de pagament

Les darreres informacions que han rebut les 3 associacions des de la Regidoria de Serveis Socials d’Ibi no garanteixen -afirmen en el comunicat- que els fons arriben a les seues arques. Per això, han demanat als responsables municipals que facen tot allò possible tant per dotar-les econòmicament -com ha ocorregut ininterrompudament des de 2001- i que garantisquen el pagament de les ajudes en 2024.

És una tasca en la que estan immersos des de l’equip de Govern iberut, que segueix tractant de desbloquejar una situació que arriba molt més enllà del pagament de les subvencions. De fet, ja s’han desbloquejat algunes partides per a fer arribar fons a ens socials com la Protectora d’Animals d’Ibi.