Home Cultura Els festers d’Onil aproven el canvi de dates per a les Festes...

Els festers d’Onil aproven el canvi de dates per a les Festes i celebren el Mig Any

1695
0
SHARE

Els festers de la vila d’Onil han tingut un cap de setmana d’allò més concorregut amb la celebració del referèndum per a aprovar el canvi de dates per a les Festes de Moros i Cristians. Un acte quw venia precedit per l’aprovació de totes les comparses a l’hora de donar via lliure a propostes de canvi de dates que pretenen aprofitar el cap de setmana. A banda, l’elecció també ha coincidit amb la celebració del Mig Any Fester.

Al llarg de tot el dissabte 19, les urnes han estat ubicades a la seu de l’Associació de Comparses Mare de Déu de la Salut. A les paperetes, només una pregunta: acceptar o no la proposta de canvi de dates proposada per la pròpia associació després de diverses reunions. El canvi avarca, teòricament, fins el proper 2029, fent coincidir els 4 dies de Festa gran a Onil amb els caps de setmana i l’1 de Maig com a data festiva.

Tot i que s’han escoltat veus disonants degut a l’existència d’altres propostes prèvies per a situar també les Festes en cap de setmana, la votació ha donat llum verda a la modificació del calendari. Només es tocaran les jornades dels Moros i Cristians, deixant l’Entrada majoritàriament en dijous per a facilitar la participació en la Processó amb que es tanquen els festejos. La Nit de les Fogueres i el Dia de la Mare de Déu continuara celebrant en 22 i 23 d’abril com habitualment.

En total ha participat un 64,27% del cens fester, restringit per a la consulta a Número i Socis Protectors de les 6 comparses. En total s’han emès 716 vots, dels quals 604 han donat llum verda al canvi de dates per 99 que han votat no. Només hi han hagut 7 vots en blanc i 6 nuls durant la consulta.

Per altra banda els festers han tornat a eixir al carrer per a celebrar el pas de l’equador fester amb el Mig Any. L’acte és el primer de les capitanies del 2019, que agafen el testimoni dels seus predecessors en cadascuna de les comparses. La missa a l’ermita de la patrona, la ballà de les banderes i el dispar d’arcabusseria deixen pas als sopars de germanor i a la desfilada informal, que ha estat encapçalada en el seu tram final pels participants en l’expedició colivenca a Nova York de la setmana passada.