Home Cultura Els festers d’Onil, convocats a decidir si es canvien les dates de...

Els festers d’Onil, convocats a decidir si es canvien les dates de les Festes fins 2029 aquest Mig Any

905
0
SHARE

Els canvis que el mercat laboral ha experimentat durant els darrers anys han modificat els condicionants que moltes persones tenien a l’hora de tenir de dies lliures per a gaudir dels festejos de les seues respectives localitats. Antigament, quan el treball es desenvolupava d’una forma local -més encara a poblacions industrialitzades com les de l’Alcoià, El Comtat i la FOia de Castalla-, pràcticament tots els treballadors tenien opció de gaudir de les Festes del seu poble.

Ara la situació ha canviat, i aquelles poblacions que encara mentenen les dates tradicionals dels seus festejos han d’adaptar-se per a afavorir una major participació en les comparses i filaes. Municipis com Castalla, Onil o Biar encara mantenen aquest calendari, mentre que la resta del seu entorn, inclosa la ciutat d’Alcoi, han modificat els seus calendaris per a buscar tant més festers com més visitants.

Aquest dissabte 19 d’octubre, dia del Mig Any a Onil, els festers de la vila de les nines tenen una cita amb les urnes. Decidiran amb el seu vot si estan d’acord amb el calendari que ha proposat l’Associació de Comparses Mare de Déu de la Salut. L’ens ha barallat durant els darrers mesos diversos esborranys per a establir un calendari a mig termini que aprope els festejos cap a la seua celebració sempre aprofitant el cap de setmana.

Així, aquest dissabte en horari de 10.45 a 13 hores i de 17 a 19 hores, la seua de l’associació estarà oberta per a rebre als comparsistes amb condició de Número i Socis d’Honor de cadascuna de les comparses. Ells seran els encarregats de decidir si el calendari, que ubica l’Entrada en jornada de dijous en bona part dels propers anys, és adequat per a afavorir una major participació.

Tot a una localitat, Onil, que compta amb un dels majors percentatges de festers en relació a la seua població total, xifrat en torn al 40%. I també després de que el passat 22 de setembre es votara favorablement a bona part de les comparses el vist i plau per a decidir al voltant del canvi de dates. Cara a 2020 la proposta avarca del 29 d’abril (Olleta) al 3 de maig (Processó).